Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν το ρεύμα σε 20.000 καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Aνάρτηση από iefimerida 

Περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το χαράτσι για τα ακίνητα, παρότι έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών, άρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να τους διακοπεί η παροχή, όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ηδη, οι πρώτες 20.000 εντολές για διακοπές παροχής έχουν σταλεί στο διαχειριστή του δικτύου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν ακόμη 30.000 παρόμοιες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι πρώτες διακοπές αναμένεται να γίνουν αύριο σε περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν:
  • Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
  • Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
  • Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.
  • Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.
 Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά
Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με την επιχείρηση να προχωρήσουν σε διακοπές.
«Το συνδικάτο σας, σας καλεί να αγνοήσετε αυτές τις εντολές. Εχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι. Εχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών. Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας. Απ' όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν που θα θέσουμε προτεραιότητα και που όχι».
Η Ομοσπονδία επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι «η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ κ. Γκύντερ Ετινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.»
ΔΕΗ: «Εξετάζουμε τις περιπτώσεις μία προς μία»
«Εξετάζουμε τις περιπτώσεις μία προς μία και θα αντιμετωπιστεί το θέμα με κοινωνική ευαισθησία» σχολίασε ο Κίμων Στεριώτης, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».
Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι εντολές διακοπής «αφορούν λογαριασμούς που δεν εξοφληθεί πολλούς μήνες και σχετίζονται με παλαιά χρέη».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποιήσεις
Το ΠΑΜΕ προκειμένου να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος έχει ήδη από σήμερα οργανώσει κινητοποιήσεις σε 7 περιοχές της Αθήνας: Στο κέντρο, στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα ιωνία, στο Δάσος Χαϊδαρίου, στο Κορωπί και στην Ελευσίνα.
«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουμε μαχητική και αποφασιστική απάντηση, να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια διακοπής ρεύματος», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: