Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εκεί που η "δημοκρατία " θριάμβευσε

Μερικές ειδήσεις έτσι για να εμπεδώσουμε όλοι μας  τον θρίαμβο της "δημοκρατίας"  στις χώρες όπου ο "επάρατος" κομμουνισμός "καταπίεσε και στέρησε τη δυνατότητα τηε ελεύθερης  έκφρασης και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων". 

Από το Ριζοσπάστη 3 Μάρτη 2012 οι  σχετικές ειδήσεις

ΡΩΣΙΑ
Χώρα ... παιδικών αυτοκτονιών
800.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν τέλος στη ζωή τους σε 20 χρόνια καπιταλισμού
Στη σοσιαλιστική Ρωσία και ΕΣΣΔ τα παιδιά και οι νέοι ήταν «προνομιούχοι». Στην καπιταλιστική Ρωσία, πολλοί από αυτούς φτάνουν στο αδιέξοδο
Δεκαεννέα αυτοκτονίες εφήβων έχουν καταγραφεί μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax». Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Αντρέι Φουρσένκο, καθησύχασε, δηλώνοντας πρόσφατα, πως «δεν υπάρχει κύμα παιδικών αυτοκτονιών, υπάρχει αυξημένη προσοχή στην κατάσταση, και αυτό προκαλεί τους εφήβους να διαπράττουν παρόμοιες ενέργειες», και κάλεσε τα ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν αυτολογοκρισία στην προβολή αυτού του θέματος.
Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του παραπάνω Ρώσου αξιωματούχου, τα στατιστικά στοιχεία, που παρέθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των παιδιών, Πάβελ Αστάχοφ, είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα μ' αυτά, στη σημερινή Ρωσία σημειώνονται 19,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 παιδιά. Ετσι, η παλινόρθωση του καπιταλισμού, που έφερε στη Ρωσία όλα τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι οι υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, την οδήγησε στο να καταλάβει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στις αυτοκτονίες εφήβων μεταξύ 15 και 19 ετών και την έκτη στην παγκόσμια κατάταξη. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο στη Ρωσία αυτοκτονούν 200 παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, καθώς και 1.500 έφηβοι 15 με 19 ετών. Η Ρωσία καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στις αυτοκτονίες από το 2003. Συνολικά μέσα στα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδικών αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας σε όλο τον πληθυσμό αυξήθηκε κατά 35-37% (από το 1990 έως το 2010, στα 20 χρόνια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης καταγράφτηκαν επίσημα περίπου 800 χιλιάδες αυτοκτονίες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--
Σε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο Μάρτη προχωρά η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει άλλους 1.600 δημόσιους υπάλληλους - εργαζόμενους στα ταχυδρομεία και στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία «CFR Calatori» - μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για 600 ταχυδρομικούς υπαλλήλους και άλλους 1.143 εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο, δηλαδή το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εφαρμόζει τις συμφωνίες που είχε κάνει με την «τρόικα» για την παροχή δανείου, στηρίζοντας ουσιαστικά το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
Σημειώνεται πως από το Γενάρη του 2010 η κυβέρνηση έχει ήδη απολύσει 180.000 δημόσιους υπάλληλους και έπεται συνέχεια. Επιπλέον έχει περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, «πάγωσε» τις συντάξεις, και αύξησε το ΦΠΑ στο 24%. Τα μέτρα λιτότητας και η καθημερινή μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές διαμαρτυρίες το Γενάρη με συνέπεια να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ. Στη θέση του αναδείχθηκε ο Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, ο οποίος από την αρχή ...ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας δηλώνοντας όμως πως θα είναι καλύτερος «διαχειριστής»...

ΤΣΕΧΙΑ
Η επίθεση στους κομμουνιστές θα συνεχιστεί
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν προς τα παρόν να στοιχειοθετήσουν πρόταση για αναστολή λειτουργίας του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας
ΠΡΑΓΑ.--
Δεκτή έκανε η κυβέρνηση της Τσεχίας την πρόταση για τη μη αναστολή της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να παρθούν νομικά μέτρα ενάντια στους κομμουνιστές. Πρόκειται για αποτέλεσμα ...έρευνας που είχαν διεξαγάγει «ειδικοί» των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της χώρας μετά από αίτηση αντιδραστικών κομμάτων, σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχει νομική βάση για την απαγόρευση του κόμματος. Ωστόσο, τα υπουργεία υποστηρίζουν πως το ζήτημα δε θα πρέπει να υποτιμηθεί και παρουσιάζουν μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα πως θα ήταν καλό να παρακολουθείται το ΚΚΒΜ γιατί οι δραστηριότητές του μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν στην απομάκρυνση από τις αρχές της δημοκρατίας... Με αυτή την έννοια, το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να ελέγχει τις δραστηριότητες πολιτικών ομάδων που συνεργάζονται με τους κομμουνιστές, όπως της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) και των Νέων Τσεχοσλοβάκων Κομμουνιστών (SMKC).
Υπενθυμίζεται πως πέρσι το καλοκαίρι κυβερνητική επιτροπή υπό τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας είχε αναθέσει στα δύο υπουργεία να επεξεργαστούν έκθεση με την οποία στη συνέχεια θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη για την απαγόρευση της λειτουργίας του ΚΚΒΜ.
Προηγούμενα, το ΚΚΒΜ έχει ανακοινώσει πως θεωρεί αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης ως προσπάθειας εκφοβισμού των ψηφοφόρων του και του λαού γενικότερα που ολοένα αυξάνει το ποσοστό εκείνων (γύρω στο 50%) που δηλώνουν ότι επί σοσιαλισμού ζούσαν πολύ καλύτερα.
ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
«Θριαμβολογίες» για την ενταξιακή διαδικασία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η απόφαση των ηγετών της ΕΕ να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία προκάλεσε τα θριαμβευτικά σχόλια του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος, προσπαθώντας να ξεγελάσει και να κοροϊδέψει το σερβικό λαό, ισχυρίστηκε ότι τάχα η ένταξη στην ΕΕ «θα ανοίξει το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία»! Αυτό πράγματι μπορεί να συμβεί αλλά θα αφορά μόνο την αστική τάξη και τους καπιταλιστές.
«Με τη λήψη καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην ΕΕ διασφαλίζεται, κατ' αρχήν, η οικονομική σταθερότητα, γεγονός που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας», υποστήριξε στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τάντιτς, ισχυριζόμενος πως πέτυχε η πολιτική του σε Ευρώπη και Κοσσυφοπέδιο και ότι τώρα «πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τώρα απαιτείται «πολλή δουλειά και σοβαρότητα» για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» Μπράνκο Ρούζιτς που ισχυρίστηκε ότι τώρα «η Σερβία θα βρεθεί στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών»...
Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» (SRS) Ντράγκαν Τοντόροβιτς που θέλει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό με άλλον τρόπο, άσκησε κριτική, σημειώνοντας πως η απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας δε σημαίνει τίποτα για τη Σερβία και τους πολίτες και ότι ίσα - ίσα θα επιδεινώσει τη θέση της Σερβίας, αφού θα ανοίξει το δρόμο για νέους εκβιασμούς. Η κριτική που ασκεί το συγκεκριμένο κόμμα δεν είναι από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά από αυτή της αναζήτησης άλλων πιο συμφέρουσων συμμαχιών για την αστική τάξη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χτες, λίγες ώρες αφότου θριαμβολογούσαν οι ηγέτες των κομμάτων που υποστηρίζουν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, το σερβικό δηνάριο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (NBS), η οποία διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την υποτίμηση του σερβικού νομίσματος! Σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται ότι η μέση τιμή για ένα ευρώ «άγγιξε» τα 110,8235 δηνάρια. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 9 Φλεβάρη 2012, όταν η μέση τιμή για ένα ευρώ είχε «πέσει» στα 108,4031 δηνάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: