Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζουν νέο «τσουνάμι» αμέσως μετά τις εκλογές

Aπό το Ριζοσπάστη

Στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για διαβουλεύσεις σχετικά με τα αντιλαϊκά πακέτα του Ιούνη
Συμφέρον του λαού είναι να τσακίσει και στην κάλπη τα κόμματα που ετοιμάζουν τα χειρότερα γι' αυτόν. Με ισχυρό ΚΚΕ και ανίσχυρη αστική κυβέρνηση, να κάνει βήμα στην οργάνωση της αντεπίθεσης
Ξανά στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με στόχο να προετοιμάσουν από κοινού με τη συγκυβέρνηση και το κόμματά της (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα που θα κλιμακώσουν από τον Ιούνη, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα να πάθουν στραπάτσο στις εκλογές και με ισχυρό ΚΚΕ να είναι αδύναμοι να πάρουν μέτρα.Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προετοιμάζει την κατάρτιση του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη χάσει χρόνο στην επιβολή μέτρων ύψους 11,5 δισ. για την περίοδο 2013 - 2014.
Στην αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνουν τα νέα χαράτσια και φόροι απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, η κατάργηση του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων, με την «αντικατάστασή» τους από εξευτελιστικά ποσά «εγγυημένης παροχής» για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, οι παραπέρα δραστικές περικοπές στις συντάξεις, επίσης και στο εφάπαξ, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.

Συγκεκριμένα:
1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών:
  • Ετήσιο χαράτσι μπαίνει στα αγροτεμάχια, όπως και συνολικά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
  • Νέο τσεκούρι ή και πλήρης κατάργηση πέφτει στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» από το φόρο εισοδήματός τους για τόκους στεγαστικών δανείων, νοίκια, φροντιστήρια κ.ά.
  • Περικόπτονται ή καταργούνται φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές, κληρονομιές.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
2) «Απλοποίηση» του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία.
  • Κεντρική κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πιθανόν στο 19% ή στο 21%». Αυτό θα σημάνει την εκτόξευση της φορο-ληστείας στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (σήμερα 13%), όπως για τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
  • Τα μέτρα για την «απλοποίηση» των φόρων και τελών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών, με την ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο χαράτσι του ΦΑΠ (σήμερα 200.000), που επίσης θα καρατομήσουν. Στο ενιαίο τέλος θα συνυπολογίζουν το ΦΑΠ μαζί με το χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων» που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.
3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Πλήρη εξάλειψη του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ.
  • Συρρίκνωση (μέχρι και κατάργηση) του πρόσθετου αφορολόγητου που ισχύει για τα προστατευόμενα παιδιά.
  • Καρατόμηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα στα 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φορο-ληστεία απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη). Στόχος οι παραπέρα ελαφρύνσεις, τουλάχιστον κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).
4) Αντικειμενικές τιμές ακινήτων.
  • Μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, μέτρο που στοχεύουν να εφαρμόσουν ενδεχομένως από το Γενάρη του 2013. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.
5) Παραπέρα περικοπές κρατικές δαπάνες.
  • Διάλυση κοινωνικών επιδομάτων, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. - είτε με την εφαρμογή νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε με άλλες μεθοδεύσεις.
  • Παραπέρα περικοπές των κυρίων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ, σε συνέχεια της καρατόμησης 12% για τα ποσά πάνω από τα 1.300 ευρώ.
  • Παραπέρα συρρίκνωση, μέχρι και κατάργηση, των επιδομάτων που έχουν απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
  • Νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, με νέες «παρεμβάσεις» μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Νέες, πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» για κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.), σε συνέχεια των περικοπών 10% που ήδη ψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: