Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οβιδιακές μεταμορφώσεις των οπορτουνιστών

Διαβάζω στο ΚΚΕ4ever  ότι  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αγανάκτησε με την τοποθέτηση Μπαρόζο στο ευρωκοινοβούλιο. Να τι είπε ο συγκεκριμένος οπορτουνιστής. Και επειδή έχει κοντή μνήμη θα του θυμίσουμε εμείς τι έλεγε σε άλλη συνέντευξη του.


«Σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, να λέει για άλλη μια φορά ότι το Μνημόνιο της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, του ανοίγματος των αγορών στους κερδοσκόπους, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των δανειστών, που είναι οι μισθοί των εργαζομένων να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν κράτησε ούτε τα ‘αναπτυξιακά προσχήματα’, που έντεχνα καλλιεργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες τα μνημονιακά κόμματα, αφού στις δηλώσεις που έκανε για την Ελλάδα, δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στα, ‘βαλτωμένα’ από το Μνημόνιο, προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αντίθετα, έφτασε στο σημείο να...ζητήσει και το λογαριασμό, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ως οικονομική βοήθεια, συνολικά 380 δις ευρώ, μέσω των προγραμμάτων στήριξης. Ξεχνάει, όμως, ότι αυτά τα λεφτά είναι δάνεια, τα οποία καλείται να ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του, το ξεπούλημα της περιουσίας του και την προσβολή της αξιοπρέπειάς του.Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός είναι στις εκλογές στις 6 Μαΐου να ηττηθούν οι δυνάμεις του Μνημονίου και του νεοφιλελευθερισμού και να δοθεί με αυτό τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα στους δανειστές και την ΕΕ».

Αγανάκτησε λοιπόν ο κ.Χουντής με όσα "κακά" σχεδιάζει ο "κακός Μπαρόζο" για την χώρα μας. Τον Ιούλιο του 2010 όμως και ενώ είχε αρχίσει  η κατεδάφιση  όσων κατακτήσεων κερδηθεί με αίμα, ο συγκεκριμένος κύριος κατέθεσε θετική  έκθεση ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ως αρμόδιος εντεταλμένος του Ευρωκοινοβουλίου . Καμαρώστε τι έλεγε λοιπόν  σε σχετική συνέντευξη στην ΑΥΓΗ. Υπενθυμίζω το Μνημόνιο 1 είχε ψηφισθεί οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη τους και οι οπορτουνιστές τη...δική τους ...

 ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΤΑΝ
ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ



Συνέντευξη Ν.ΧΟΥΝΤΗ στη ΑΥΓΗ   25/7/2010
Υπάρχει δρόμος για την Αλβανία εις την ένταξή της στην Ε.Ε. 
Συνέντευξη στον Niko Ago | nikoago@gmail.com

Στην Αλβανία, μετά και την έκθεσή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική μας χώρα, με σκοπό την πλήρη ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είναι κεντρικό πολιτικό πρόσωπο και τελευταία συζητήθηκε πολύ. Είτε στα δημοσιογραφικά γραφεία, είτε και στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπίας. Εξάλλου, για την Αλβανία, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι πρώτη προτεραιότητα αλλά και μεγάλο απωθημένο, όχι μόνο όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν την πτώση της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα αλλά και ολόκληρου του αλβανικού λαού. Θα πρέπει, μάλιστα, να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό υποδοχής μιας τέτοιας προοπτικής. Ο φιλοευρωπαϊσμός, όπως, και ο φιλοαμερικανισμός, ήρθαν να αντικαταστήσουν το ακριβώς αντίθετο που συνέβαινε για περίπου 45 χρόνια. Περίοδο την οποία και μόνο η αναφορά στη Δύση αποτελούσε αιτία ακόμα και φυλάκισης. Άλλοι καιροί, άλλες ιδεολογίες, άλλες προτεραιότητες.

* Ποια είναι η γενικότερη άποψη που έχετε σχηματίσει για την Αλβανία από τις επισκέψεις σας στη χώρα;
Στα τέλη Μαρτίου έκανα την πρώτη και μοναδική επίσκεψη στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της έκθεσης για την ενταξιακή της πορεία που μου είχε ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου να έχω μια καλύτερη εικόνα, εκτός από τις συναντήσεις με τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, αρκετούς υπουργούς, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επεδίωξα συναντήσεις και με συνδικάτα, οργανώσεις για τα δικαιώματα. Η άποψή μου λοιπόν αποτυπώθηκε στην έκθεση και στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Σε ό,τι αφορά την πορεία της προς την Ε.Ε., είστε της άποψης πως έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα που απαιτούνται;
Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα σε αρκετούς τομείς. Έχουν ψηφιστεί νόμοι που κατοχυρώνουν δικαιώματα και ελευθερίες για τους πολίτες της Αλβανίας. Εδώ το κεντρικό πρόβλημα είναι η εφαρμογή αυτών των νόμων. Αυτή πολλές φορές εμποδίζεται από την εκτεταμένη διαφθορά που εξακολουθεί να μαστίζει την αλβανική κοινωνία, πρόβλημα που διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Επίσης υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

* Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο θα επιδράσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις με την κοινότητα;
Το πολιτικό αδιέξοδο κατ’ αρχήν εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου, συσκοτίζει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και δεν επιτρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή και οι προσπάθειες στη λύση των οξυμένων προβλημάτων. Με αυτή την έννοια δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα.

* Ποια είναι η επικρατούσα άποψη στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την Αλβανία και την πορεία της προς την πλήρη ένταξη;
Όπως σας ανέφερα, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα - την έκθεση που υπέβαλα. Εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να μπορέσει η Αλβανία να ετοιμαστεί για την ένταξή της στην Ε.Ε. Γενικότερα υπογραμμίζεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία των κρατών και των λαών της περιοχής.


* Πότε προβλέπετε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αλβανία για την πλήρη ένταξη;
Όπως είναι γνωστό, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον βαθμό εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων. Το θέμα είναι αυτή η προοπτική να αποτελέσει το κίνητρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων σε όφελος των εργαζομένων και της αλβανικής κοινωνίας.

* Πιστεύετε ότι μέσα στο 2010 θα επιτραπεί η ελεύθερη κίνηση των Αλβανών πολιτών στις χώρες της Σέγκεν;
Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η Επιτροπή πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσουν στην άρση της θεώρησης διαβατηρίων μέσα στο 2010. Πιστεύω ότι και οι Αλβανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα προς τις χώρες της Ε.Ε., όπως άλλωστε έχει γίνει ήδη και για πολίτες άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

* Το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Αλβανίας θα λυθεί με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα;
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε με υπερβολική εξωτερική επέμβαση, η οποία πολλές φορές γίνεται με κριτήριο τις κομματικές συγγένειες. Πρέπει να πειστούν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις ότι η λύση του προβλήματος θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν την προσοχή στα θέματα και τα κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της χώρας τους.

* Καταψηφίσατε το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους αλλά και την εκτίμηση σας για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του νέου κράτους;
Καταψήφισα το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου γιατί το θεωρεί και το αντιμετωπίζει σαν ανεξάρτητο κράτος. Το ψήφισμα δεν σέβεται την απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα καλεί τα 5 κράτη - μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, που δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου να το πράξουν, να παραβιάσουν δηλαδή την απόφαση του ΟΗΕ. Συνεπώς το ψήφισμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, στο ψήφισμα γίνεται έκκληση για ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο της EULEX, με την οποία ως Ευρωπαϊκή Αριστερά διαφωνούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: