Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Νέο χαράτσι για τους ΕΒΕ ετοιμάζει η «αριστερή κυβέρνηση»;


Aναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
Την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε χτες ο βουλευτής του κόμματος και ένας από τους υπεύθυνους για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής Γ. Σταθάκης. Απαντώντας σε ερώτημα για τις πηγές χρηματοδότησης της πολιτικής που σκοπεύει να αξιοποιήσει το κόμμα του αν κυβερνήσει, ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Υιοθετώντας απόλυτα τη θεωρία των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναζητήσουν τη φοροδιαφυγή στις μικρές επιχειρήσεις των ΕΒΕ, ο Σταθάκης εξήγησε ότι το προτεινόμενο χαράτσι δεν αφορά τους μισθωτούς, αλλά «στα πιο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας» δηλαδή, όπως είπε, «περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν όχι μόνο υψηλά εισοδήματα, αλλά και ένα προνομιακό καθεστώς φοροασυλίας και φοροδιαφυγής»...

Ανεξάρτητα από το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, που σαφώς είναι σημαντικό, με τη συγκεκριμένη πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στέλνει μήνυμα ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική των αναδιαρθρώσεων στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, βάζοντας από τώρα στο στόχαστρο τα νοικοκυριά των αυτοαπασχολούμενων, που κατά δεκάδες χιλιάδες κατεβάζουν οριστικά τα ρολά τους τα τελευταία χρόνια.
Για το πρακτικό πάντως κομμάτι της πρότασης, είναι ολοφάνερη η προκλητική προχειρότητα με την οποία επιδιώκουν να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ενώ ο Γ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι θα μπει έκτακτη εισφορά σε 600-700 χιλιάδες νοικοκυριά μη μισθωτών, που έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:
  • Το σύνολο των νοικοκυριών που έχουν φορολογητέα εισοδήματα από 50.000 ευρώ και πάνω, είναι της τάξης των 311.000.
  • Οι οικογένειες των μη μισθωτών που ανήκουν στην κατηγορία όσων δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ είναι μόλις 47.560 νοικοκυριά.
  • Για την ιστορία και επειδή ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφέρει ότι θα λύσουν το πρόβλημα των εσόδων επιβάλλοντας υψηλούς συντελεστές φορολόγησης σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 500.000, ας γνωρίζουμε ότι αυτοί οι φορολογούμενοι είναι όλοι κι όλοι 255 άτομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: