Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μια βόλτα στην Ευρώπη που ... αλλάζει

 ΙΤΑΛΙΑ
«Εντοπίσθηκαν άλλες 55.000 Ιταλοί οι οποίοι έφυγαν από την δουλειά τους με ειδικές εθελούσιες εξόδους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη», δήλωσε η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μόντι, η Έλσα Φορνέρο, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ρώμης.
Ο αριθμός των «μετέωρων» αυτών πρώην υπαλλήλων προστίθεται στα ήδη γνωστά 65.000 «θύματα των επιδομάτων και της εθελούσιας εξόδου» που είχαν εντοπισθεί, πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νομικό κενό που δεν επιτρέπει τις καταβολές των συντάξεων οφείλεται στις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μόντι που αύξησε τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση.
Το Ίδρυμα Μελετών των Ιταλών Εργατολόγων σε έκθεσή του προβλέπει στο μεταξύ ότι «τα επόμενα χρόνια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη άλλες 370.000 ιταλοί, λόγω της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας».

 ΕΡΕΥΝΑ UNICEF
Η έρευνα που παρουσιάσε η Unicef σοκάρει. Περίπου 13 εκατομμύρια παδιά σε χώρες της Ευρώπης στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους.Στην κατάταξη αυτή των 29 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση.Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συν Νορβηγία και Ισλανδία) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά -σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως- ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η έκθεση εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών με δύο διαφορετικούς τρόπους: Ο πρώτος τρόπος είναι ο Δείκτης Παιδικής Αποστέρησης, που λαμβάνεται από δεδομένα των Στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης από 29 Ευρωπαϊκές χώρες. Η έκθεση ορίζει ένα παιδί ως «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από ένα κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μια σύνδεση στο Internet.
Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης παρουσιάζονται σε χώρες όπως Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία (με ποσοστά πάνω από 70%, 50% και 27% αντίστοιχα) αν και μερικές πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ποσοστά αποστέρησης άνω του 10%. Οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τη χαμηλότερη παιδική αποστέρηση, όλες με ποσοστά κάτω του 3%.
Πιο συγκεκριμένα, στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης βρίσκονται, η Ισλανδία (0,9%), Σουηδία (1,3%) και Νορβηγία (1,9%) ενώ στις χαμηλότερες, η Ρουμανία (72,6%), Βουλγαρία (56,6%) και Ουγγαρία (31,9%).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό παιδικής αποστέρησης είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μονογονεϊκές οικογένειες από 17,2% αυξάνει σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών σε 42,2%.
Ο δεύτερος τρόπος διερεύνησης της έκθεσης ασχολείται με τη σχετική φτώχεια, εξετάζοντας το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό τους «όριο φτώχειας» - που ορίζεται ως το 50% του μέσου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος.
Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση της Unicef προσπαθεί να εκτιμήσει ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που υστερούν σημαντικά σε σχέση με αυτό που είναι φυσιολογικό για τις κοινωνίες τους.
Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικής παιδικής φτώχειας, με περίπου 7%. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ποσοστά μεταξύ 10% και 15%, ενώ πάνω από το 20% των παιδιών στη Ρουμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σχετική φτώχεια.
Ειδικότερα, στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης βρίσκονται, η Ισλανδία (4,7%), η Φινλανδία (5,3%) και ηΚύπρος (6,1%) ενώ τις χαμηλότερες καταλαμβάνουν, η Ρουμανία (25,5%), οι ΗΠΑ (23,1%) και η Λετονία (18,8%).
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση (σε σύνολο 35 χωρών) με 16% και πάλι αμέσως μετά την Ιταλία (15,9%) και πριν την Ισπανία (17,1%).
Επιπλέον, στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για τις οικογένειες (επιδόματα - φοροαπαλλαγές - υπηρεσίες) ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης (περίπου 1,1%) μετά τη Μάλτα (1%). Συγκριτικά, η Γαλλία είναι η πρώτη σε αντίστοιχες δαπάνες με 3,7%.
Πηγή: ygeianews.gr
IΣΠΑΝΙΑ 
Μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους στήνει η ισπανική αστυνομία για τον έλεγχο των οχημάτων, καθώς πολλοί μεταφέρουν κλεμμένα φρούτα και λαχανικά. Καθημερινά, σημειώνονται εκατοντάδες περιστατικά λεηλασίας κτημάτων με οπωροφόρα δένδρα και καλλιέργειες.
Τα μπλόκα των αστυνομικών δεν είναι πλέον για αλκοτέστ και έλεγχο ταχύτητας αλλά για ντομάτες, πατάτες, μαρούλια, κεράσια και λεμόνια.
Τον περασμένο χρόνο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 20.000 κλέφτες κτημάτων και φέτος οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε.
Οι περισσότεροι κλέφτες κτημάτων, μεταπωλούν τα κλεμμένα σε υπαίθριες αγορές και πάγκους ενώ οι υπόλοιποι τα παίρνουν στα σπίτια τους.
Πρόκειται κυρίως για νέους ανέργους και συνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής αστυνομίας.
Ωστόσο, δεν κλέβουν μόνο φρούτα και λαχανικά αλλά και ζώα και αγροτικό εξοπλισμό.
Από μία φάρμα κοντά στη Βαρκελώνη, τους περασμένους μήνες εκλάπησαν πέντε τόννοι πορτοκάλια και 2,3 τόννοι αγκινάρες.
«Παρακολουθούν τις τιμές των λαχανικών και όταν αυτές ανεβαίνουν τότε κλέβουν», λέει o Βισέντε Καριόν που διαθέτει φάρμα με πρόβατα και λεμονιές.
AΓΓΛΙΑ 
Μεγάλος αριθμός δασκάλων στη Βρετανία βλέπει τους μαθητές του να έρχονται πεινασμένοι και σχεδόν ένας στους δύο λένε ότι έφεραν φαγητό για τους μαθητές τους, σύμφωνα με έρευνα του Guardian για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί –και περισσότερο τα παιδιά– λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Η έρευνα του Guardian ανάμεσα σε δασκάλους δείχνει ότι το 83% βλέπει μαθητές που είναι πεινασμένοι τα πρωινά ενώ το 55% θεωρεί ότι μέχρι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν έλθει στο σχολείο. Ακόμη, το 2% των δασκάλων είπε ότι όλα τα παιδιά του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα.
Άκρως ανησυχητικό είναι αυτό που ανέφερε το 59% των ερωτηθέντων ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε· το 13% των δασκάλων είπε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.
Η έλλειψη συγκέντρωσης, η κούραση, η συμπεριφορά των μαθητών και τα παράπονά τους ότι δεν αισθάνονται καλά κινητοποίησε τους δάσκαλους να ανακαλύψουν ότι οι μαθητές δεν έχουν φάει καλά (ή καθόλου), σύμφωνα με την έρευνα.
Ένας στους δύο εκπαιδευτικοί έφεραν τρόφιμα ή φρούτα στο σχολείο με δική τους πρωτοβουλία ενώ το 17% έδωσε στα παιδιά χρήματα για να πάρουν φαγητό.
Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους—για κάποιους η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια, οι δάσκαλοι ενοχοποιούν κυρίως κοινωνικούς παράγοντες όπως την συμπεριφορά των γονέων, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων και γενικότερα τις οικονομικές πιέσεις στην οικογένεια.
Δάσκαλοι –αλλά και γιατροί– δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα, εξηγούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται και ζητούν περισσότερα μέτρα.
«Το παιδί που έρχεται στο σχολείο πεινασμένο και κουρασμένο δεν μπορεί να μάθει», εξηγεί στο Guardian ο πρόεδρος της Ένωσης των Δασκάλων.
Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμίες στους μαθητές, λένε γιατροί, και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στην σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.
Μία λύση θα ήταν να δίνεται δωρεάν πέρα από γεύμα και πρόγευμα στο σχολείο σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που το έχουν ανάγκη. Σήμερα, περίπου 1,3 εκατομμύρια μαθητές δικαιούνται αυτή την παροχή ενώ άλλα 700.000 μόλις που ξεπερνούν τα κριτήρια οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτά.
Πρωτοβουλίες θα αναλάβει και ο επανεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε την προσφορά δωρεάν προγευμάτων σε 50 σχολεία στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου.
Πάντως το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να επεκτείνει τα προγράμματά του για δωρεάν γεύματα αλλά καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία σχολείου που μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: Alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: