Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Πληθαίνουν τα σενάρια ενώ η κρίση βαθαίνει


Στο επίκεντρο και πάλι η Ελλάδα με άλλους να μιλούν για χρεοκοπία, άλλους να χειροκροτούν τα μέτρα και άλλους να μιλάνε για δύο ευρώ, βορά και νότου
«Αναθέρμανση» του ενδιαφέροντος των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, δίνοντας τον τόνο της έντασης των εκβιασμών σε βάρος του ελληνικού λαού που από κοινό ελληνική κυβέρνηση και τρόικα ασκούν. Ολα αυτά στον απόηχο του βαθαίματος της καπιταλιστικής κρίσης και της έντασης των εσωτερικών αντιθέσεων στην Ευρωζώνη και έξω από αυτή.
Επανέρχονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας. Τη φορά αυτή τη σκυτάλη την πήρε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», που αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, καθώς ούτε η Ευρωζώνη ούτε το ΔΝΤ μπορούν να «θυσιάσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντας στην Ελλάδα μια νέα βοήθεια». Συμπληρώνει δε, ότι η χρεοκοπία θα προσέφερε στην Ελλάδα την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή είτε ως μέλος της Ευρωζώνης είτε όχι. Στο σχετικό άρθρο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Εάν, σημειώνει, ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος». Γράφει, ακόμα, πως εάν η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανιζόταν ενώπιον της γερμανικής Βουλής, για να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά το ελληνικό αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για διετή επιμήκυνση, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα την κυνηγούσαν έξω από το κτίριο.

Νέο «κούρεμα»;
Ταυτόχρονα σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για νέο «κούρεμα» έως και 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για τη νέα «μείωση» του ελληνικού χρέους. Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, που προέρχονται από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες το νέο «κούρεμα» θα κυμαίνεται μεταξύ 70 - 100 δισ. ευρώ, με την προοπτική να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως, ενώ η γερμανική έκδοση των «Financial Times» επικαλείται την ύπαρξη ελληνικού εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ επιμήκυνση του «ελληνικού προγράμματος προσαρμογής» κατά δύο έτη. Πάντως η απάντηση διά του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας είναι ότι οι τελικές αποφάσεις τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση όσο και από τις άλλες κυβερνήσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας.
Ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων του «ελληνικού προβλήματος» στο εσωτερικό της Γερμανίας, μέσω των οποίων εκφράζονται αντιτιθέμενα μπλοκ συμφερόντων, είναι οι κατά καιρούς τοποθετήσεις πρώην και νυν Γερμανών αξιωματούχων. Ετσι, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, στη διάρκεια διακοπών του στην Κω, επικρίνει την Ανγκελα Μέρκελ αναφέροντας ότι «έγιναν λάθη, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση». «Είναι λάθος, σημειώνει, να φορτώνεται στον ελληνικό λαό η αποτυχία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ». Το πόσο όμως «διαφορετική» είναι η άποψή του αποκαλύπτεται από τον προτροπή τους για «λίγη από την αρχαία σπαρτιάτικη πειθαρχία», προφανώς από το λαό απέναντι στα μέτρα.
Δύο «παράλληλα ευρώ»
Στο μεταξύ επανήλθαν και τα σενάρια για δύο «παράλληλα ευρώ» στην Ευρωζώνη. Τη φορά αυτή αποτελεί πρόταση του καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μάρκους Κέρμπερ, που παρουσίασε σε συνέντευξή του στη «Deutsche Welle». Συγκεκριμένα δεν προτείνει την επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα, αλλά προτείνει στη Γερμανία να αποτολμήσει τη «φυγή προς τα εμπρός» και να εκδώσει ένα ισχυρό νόμισμα του Βορρά μαζί με άλλες τέσσερις χώρες που διαθέτουν ισχυρά πλεονάσματα και τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία: την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Oλι Ρεν, σε συνέντευξη στο CNBC, αναφέρει πως το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και η Γερμανία «είναι πλήρως προσηλωμένη» σε αυτό. «Είναι σημαντικό, είπε, να διατηρήσουμε την ενότητα του ευρώ». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει ήδη καταφέρει να αναλάβει σημαντική δράση στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Συνεχίζοντας την αναφορά του στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι συντελείται στη χώρα μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία «επανεξισορρόπησης» στη μείωση του κόστους εργασίας και του πληθωρισμού. Ο ίδιος Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι για το ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «καθιστούν ξεκάθαρο ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ΕΚΤ, είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες».
Διευρύνεται η φτώχεια στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, κι ενώ τα σενάρια για κάθε ενδεχόμενο καλά κρατούν, η κρίση διευρύνεται και η φτώχεια διαχέεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέρα της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι απλά μια παροδική κρίση χρέους κάποιων χωρών. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με έρευνα της «Price Waterhouse Coopers» (PWC), που δημοσιεύτηκε χθες, τα «κόκκινα» δάνειατων ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2011 ξεπέρασαν το 1 τρισ. ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα το έτος 2012. Ειδικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Ειδικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που «χτυπήθηκαν» από την ύφεση και την ανεργία. Στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, το ποσό αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ (αύξηση 50%), ενώ στην Ισπανία τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 23%, στα 136 δισ. και στην Ιταλία κατά 37%, στα 107 δισ. ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Πορτογαλία, 20% ή 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία το 2011 το ποσό έφτασε στα 119 δισ. από 109 δισ. το 2010. Σε πολύ καλύτερη κατάσταση οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες που έχουν περιορίσει τις απώλειές τους, παρουσιάζοντας πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2010, καθώς καταγράφουν 196 δισ. και 172 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: