Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Περιπλέκονται οι αντιθέσεις και προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις



Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με τα παιχνίδια στους «ναούς του τζόγου» των μεγαλοκαπιταλιστών οδηγεί σε νέα αδιέξοδα που πληρώνουν οι λαοί
Η «άκαρπη» συνεδρίαση του ΔΣ τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,που έγινε την Πέμπτη στην έδρα της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, και διατυμπανιζόταν ως πολλά υποσχόμενη, επανέφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες αντιθέσεις που φυσικά σχετίζονται με τη φαγωμάρα μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καπιταλιστική κρίση.
Μετά τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν για άμεσα μέτρα από την ΕΚΤ - προφανώς αυτή η προπαγανδιστική επιχείρηση είναι μέρος των χρηματοπιστωτικών παιχνιδιών - τώρα έρχονται να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας, αναφέροντας πως μπορεί να μην ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, αλλά «σταδιακά δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά το "μεγάλο σχέδιο" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ' ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, με τη στενή συνεργασία της ΕΚΤ με τις κυβερνήσεις»...

Σε σχετική ανάλυση του αμερικάνικου ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», σημειώνεται πως ο Μ. Ντράγκι αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στη μάχη κατά της κρίσης, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει αναλυτικά για τη νέα στρατηγική της ευρωτράπεζας, καθώς οι παρεμβάσεις στην αγορά θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες, για να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι υφίστανται ακόμη σημαντικά εμπόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θέλει να διασφαλίσει μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι ότι όποιες χώρες ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων να είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ είναι ο μοχλός που σπρώχνει τις χώρες στην επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα το χρέος.
Επίσης εξηγούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ πρέπει να κερδίσει και άλλο χρόνο είναι το γεγονός ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) με τα 500 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη, καθώς πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, στις 12 Σεπτέμβρη 2012, μετά από προσφυγή που έχει γίνει. Μέχρι τότε, το μόνο «εργαλείο στήριξης» είναι ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF), ο οποίος όμως, σε σύγκριση με τις «ανάγκες» που υπάρχουν είναι ουσιαστικά ανεπαρκής, αφού μετά τη δέσμευση 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών έχει μείνει με κεφάλαια ύψους μόνο 148 δισ. ευρώ.
Γερμανικές αντιδράσεις
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της πανίσχυρης Bundesbank, δεν ήταν ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που αρχικώς εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του Μ. Ντράκι για αγορά περισσότερων κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όχι μόνο ο J. Weidmann αλλά και έξι ακόμη κεντρικοί τραπεζίτες αντιτάχθηκαν αρχικά στο σχέδιο του Μ. Ντράκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η «Handelsblatt» αναφέρει ότι ο Joerg Asmussen και ο Benoit Coeure, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, λειτούργησαν ως μεσολαβητές για να εκτονωθεί η διαμάχη που κλιμακώνεται εντός της ΕΚΤ ανάμεσα στα «γεράκια» κατά του πληθωρισμού, όπως ο κ. Weidmann, και τους άλλους, που θέλουν χαλαρότερη πιστωτική πολιτική.
Αυξάνει το κόστος δανεισμού για Ισπανία - Ιταλία
Στο μεταξύ το «ράλι» στις τιμές των 2ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων συνεχίστηκε και χτες. Η ερμηνεία που δίνεται είναι πως οι αποκαλούμενοι «επενδυτές», υποτίθεται πως προεξοφλούν παρέμβαση της ΕΚΤ για τη μείωση του κόστους δανεισμού των δύο χωρών. Το 10ετές ισπανικό ομόλογο παραμένει πάνω από το 7% (με πτώση 15 μονάδων στο 7,01%), ενώ διατυπώνονται προβλέψεις ότι ίσως ξαναδοκιμάσει το υψηλό του 7,78% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Μ. Ραχόι την Πέμπτη, είπε ότι δεν ξέρει αν η χώρα του θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Ο Μ. Ραχόι, από την πλευρά του, είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να παρέμβει στις αγορές χρησιμοποιώντας μη-συμβατικές πολιτικές για να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επίσης είπε χθες ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ισπανία σε αυτή τη φάση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και πρόσθεσε ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ενισχύονται με θεαματικό ρυθμό, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας, του ελλείμματος και των μεταρρυθμίσεων. Για να προσθέσει ότι η λιτότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά... υποχρέωση. «Πρέπει τα έσοδά μας να ευθυγραμμιστούν με τα έξοδα», είπε θυμίζοντας τα λεγόμενα των ομολόγων του στην Ελλάδα. Ο Μ. Ραχόι ανέφερε ότι έχει στείλει επιστολή στον Ζ. Μπαρόζο, τον Χ. Βαν Ρομπάι και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Κλιμακώνεται η κρίση
Την ίδια ώρα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ετοιμάζεται το κλίμα και το πλαίσιο για την ολοκληρωτική ένταξη και άλλων χωρών στο φαύλο κύκλο της κρίσης.
Στην Κύπρο υπήρξε η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ+ από τον οίκο «Standard and Poor's», που αποδίδεται στην έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία, όπως είπε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, σχολιάζοντας το γεγονός. Η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία, είπε, είναι η βασική διαπίστωση, που «απαντά σε όλους εκείνους που θέλουν να αποκρύβουν το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και τα προβλήματα, ασφαλώς, που είτε ενισχύει είτε προκαλεί αυτό το βασικό θέμα στην κυπριακή οικονομία».
Κατά πόδα στην υποβάθμιση ακολουθεί και η Σλοβενία, την οποία ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, από Α2 σε Baa2, ενισχύοντας τη σεναριολογία ότι η χώρα παίρνει σειρά για «διάσωση» μέσω των μηχανισμών στήριξης. Η Σλοβενία βρίσκεται τώρα δύο βαθμίδες πριν τα ομόλογά της χαρακτηριστούν «σκουπίδια» (junk), λόγω, όπως αναφέρεται, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας, καθώς και των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με το «Μoody's». Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Σλοβενίας έχουν ζητήσει τονωτικές ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση, μετά από τρία χρόνια που καταγράφουν ζημιές. Σύμφωνα με τη «Moody's», το οικονομικό περιβάλλον στη Σλοβενία επιδεινώνεται, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. O οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι προοπτικές της Σλοβενίας είναι αρνητικές.
Σενάρια κατάρρευσης της Ευρωζώνης
Ταυτόχρονα στο γαϊτανάκι της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν παίζει μόνο η Ελλάδα, η «International Consolidated Airlines Group» ανακοίνωσε ότι συντάσσει έκτακτα σχέδια για την ενδεχόμενη έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρουν παρατηρητές, για την πιο ανοιχτή παραδοχή μέχρι σήμερα από μέρους επίλεκτης ευρωπαϊκής εταιρείας για τους κινδύνους κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Η IAG, μητρική εταιρεία των αεροπορικών «British Airways» και «Iberia», αναφέρει ότι έχει συστήσει διοικητική ομάδα διαχείρισης της κρίσης της Ευρωζώνης, που έχει ξεκινήσει να συντάσσει τον «οδικό χάρτη μιας ισπανικής εξόδου από το ευρώ», στον οποίο θα μελετώνται οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς επιχειρήσεων, αν εξέλθει η μεσογειακή χώρα από το ενιαίο νόμισμα. Η ομάδα διαχείρισης κρίσης συνεδριάζει κάθε 15ήμερο. Ο εν λόγω αεροπορικός όμιλος έχει ήδη μειώσει κάθετα το άνοιγμά του στις ισπανικές τράπεζες, που εκπροσωπούσαν μόλις το 3% των αντισυμβαλλόμενων της IAG στα τέλη Ιούνη σε σύγκριση με 27% πριν έξι μήνες. Ανάλογα η IAG έχει μειώσει τα ανοίγματά της στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς και την Ιταλία, σε λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ.
Το πλαίσιο αξιοποίησης της κρίσης για ενίσχυση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ο Γάλλος Μ. Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα «Liberation», όπου τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία. «Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα για να διορθώσει τις αδυναμίες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δέκα χρόνια... κυρίως με τη δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης παράλληλα με τη νομισματική...Τώρα, βαδίζει προς μιαν ευρωπαϊκή ομοσπονδία γιατί η κρίση έδειξε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να βγει από αυτήν εντελώς μόνη». Ο ίδιος εξηγεί: «Ο χρόνος είναι σύντομος: ως το 2016, η ΕΕ θα έχει μετατραπεί σε μια ομοσπονδία ευρωπαϊκών κρατών που θα ενώνει τις τύχες τους, αλλά δε θα διαγράφει τις διαφορές τους. Ομοσπονδία σημαίνει οικονομική διακυβέρνηση, συλλογική διαχείριση των δημοσιονομικών προσανατολισμών μας, τραπεζική ένωση, βιομηχανική πολιτική και έναν πολύ πιο ισχυρό προϋπολογισμό. Επίσης επιβεβαίωσε ότι το Γενάρη του 2013 «θα υπάρχει μια ενιαία εποπτική αρχή στην ευρωζώνη, αρμοδιότητα που θέλουμε να εμπιστευτούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Καθώς «υπάρχουν περίπου 6.000 τράπεζες στην Ευρωζώνη και πρέπει όλες να τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: