Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα


Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα ζητά από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο να απαντήσει για τις συνέπειες που έχει στην πολεμική βιομηχανία της χώρας η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της άμυνας.
Αναλυτικά η ερώτηση της γγ του ΚΚΕ:
«Η πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας υποτάσσεται στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ καθώς και τις ανάγκες του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα.

Η προσαρμογή και ο σχεδιασμός των ένοπλων δυνάμεων και της πολεμικής βιομηχανίας στις παραπάνω ανάγκες και κατευθύνσεις (π.χ. εξοπλισμοί με βάση τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, συγκέντρωση της πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη σε Γερμανία-Γαλλία, ένοπλες δυνάμεις προσαρμοσμένες στο δόγμα των δυνάμεων άμεσης επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας και σε βάρος άλλων χωρών κλπ.), πέραν των συνολικών επιπτώσεων στο σύνολο των πολεμικών βιομηχανιών και της ναυπηγικής βιομηχανίας, είχε και έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΛ.Α.Σ.).
Όπως προκύπτει και από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους τα συγκεκριμένα εργοστάσια δεν βρίσκονται απλά σε πορεία συρρίκνωσης, οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση και όλα δείχνουν ότι μεθοδεύεται έως και το οριστικό κλείσιμο εργοστασίων.
Οι εγκλήσεις, προειδοποιήσεις, διαμαρτυρίες, για μεγάλο διάστημα, των εργαζομένων απευθύνονται σε «ώτα μη ακουώντων».
Οι παραγγελίες που εκτελούνται είναι ελάχιστες, νέες παραγγελίες δεν αναλαμβάνονται. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί δραματικά, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων κατακρεουργούνται και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς μισθό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η εταιρία δεν χρηματοδοτείται, χρωστά παντού και δεν υπάρχουν χρήματα για πρώτες ύλες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:
Πρώτο: Σχετικά με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της πολεμικής βιομηχανίας στην χώρα μας και την πολιτική απαξίωσης των εργοστασίων που συνεχίζει η κυβέρνηση με στόχο την πώληση των οικοπέδων όπως επιδιώκεται άμεσα για κάποια εργοστάσια (π.χ. Υμηττού, Ελευσίνας).
Δεύτερο: Σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών που είναι προσαρμοσμένα στις ΝΑΤΟικές ανάγκες και την άρνηση ανάθεσης συμβάσεων και χρηματοδότησης των ΕΛ.Α.Σ., τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που χειροτερεύουν τη θέση τους και οδηγούν σε βέβαιο κλείσιμο τα εργοστάσια.
Τρίτο: Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της σημαντικής αυτής επιχείρησης στους ιδιώτες αντί της ένταξής της σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα πολεμικής βιομηχανίας με στόχο την αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας και τη μείωση της εξάρτησης από ξένα κέντρα».
 Πηγή: enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: