Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τον τσακωμό στο Eurogroup

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9,84» Τετάρτη 21/11
Ακούστε το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης, εδώ
Στις εξελίξεις στο χτεσινόEurogroup αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, στον «Αθήνα 9,84» και τον δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη.
Όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Eurogroup φάνηκε πιο ανοιχτά ο καυγάς που συνήθως γίνεται ανάμεσα στους συνασπισμούς και τις ομάδες κρατών, η μια με επικεφαλής τη Γερμανία, η άλλη με τη Γαλλία. Ο καυγάς, σημείωσε, έγινε ανοιχτός και πρόσθεσε: «Ποια είναι η ουσία; Πώς θα μοιράσουν τη ζημιά που προέρχεται από την κρίση. Τι θα σηκώσει η Γερμανία, τι θα σηκώσουν οι άλλες χώρες. Η Γερμανία θέλει ισχυρό ευρώ και δεν δέχεται να πάρει το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς. Αυτή η διαμάχη γίνεται. Τώρα θα έχουμε κανένα ατύχημα, όπως λέγεται συνήθως, δηλαδή να καθυστερήσει η δόση, πράγμα που η κυβέρνηση ποντάρει πάρα πολύ σε αυτή τη δόση; Δεν ξέρω, δυσκολεύομαι να πω ότι τα σπάνε στην ΕΕ. Κάποιος συμβιβασμός θα γίνει. Μάλλον τσακώνονται για να δουν τι είδους συμβιβασμός θα γίνει. Θα είναι εύθραυστος αυτός ο συμβιβασμός, πάλι σε επόμενη φάση θα ξαναβγούν τα μαχαίρια στην επιφάνεια».
«Η ανταγωνιστικότητα έχει ένα στυλοβάτη, τη φτηνή εργατική δύναμη»
Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε επίσης ότι «οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτό τον τσακωμό». Eμείς, πρόσθεσε, «ξεκινάμε από τη θέση ότι όποια ανάκαμψη σημειωθεί – γιατί μάλλον θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη, δεν μπορεί η κρίση να είναι διά βίου – αυτή η ανάκαμψη θα είναι αναιμική, δεν θα είναι με τους ρυθμούς που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες και θα είναι πάνω σε ερείπια, δηλαδή με μισθούς των 400 ευρώ, με μεγάλη ανεργία, διψήφια ανεργία, με μερική απασχόληση, με ελαστικές σχέσεις, δηλαδή όλα τα μέτρα που έχουν περάσει θα ισχύουν. Επομένως αυτή η ανάκαμψη δεν πρόκειται να ανακουφίσει το λαό, πολύ περισσότερο να περιμένει ο λαός μια σύγχρονη κοινωνική λαϊκή ευημερία, να περιμένει ότι θα ζει με σταθερότητα, με ασφάλεια». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ανταγωνιστικότητα έχει ένα στυλοβάτη, τη φτηνή εργατική δύναμη».
Για την πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι ξεκάθαρα φιλομονοπωλιακή και στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η πολιτική του οδηγεί αντικειμενικά στο να ισοπεδώσει το ριζοσπαστισμό και να παίξει το ρόλο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.
Για τη Χρυσή Αυγή επισήμανε ότι δεν είναι απλά ακροδεξιό, αλλά ναζιστικό κόμμα, που στηρίζεται στον υπόκοσμο και σε μπράβους. Πρέπει, τόνισε, να απομονωθεί κοινωνικά και πολιτικά, να απομονωθούν οι ιδέες της.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: