Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κάν' το όπως (και) ο Λούλα...



Ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση» βρήκε στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ο Αλ. Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά την προχτεσινή τους συνάντηση. Τι είπε ο σοσιαλδημοκράτης Λούλα στη δική του δήλωση; «Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι ότι σ' αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση». Δηλαδή, να ψάξει ο λαός που πτωχεύει κοινές λύσεις με το κεφάλαιο που τον οδηγεί στην πτώχευση και να είναι ψύχραιμος ο εκμεταλλευόμενος απέναντι στον εκμεταλλευτή του! Καραμπινάτος σοσιαλδημοκράτης ο Λούλα, δε χρειάζεται να αλλάζει προβιά για να κηρύσσει την ταξική συναίνεση και υποταγή για να ξεπεραστεί η κρίση.
Είπε ακόμα ο Λούλα: «Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις, αν είχαν παρθεί οι σωστές αποφάσεις πριν από τέσσερα χρόνια». Ποιες θεωρεί «σωστές αποφάσεις» δεν είπε. Υπονοείται όμως ότι αυτοί που ρυθμίζουν τα πράγματα πήραν λάθος αποφάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτοί είναι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι πολιτικοοικονομικοί οργανισμοί που συμμετέχουν. Αρα, στο χέρι αυτών ήταν, σύμφωνα με τον Λούλα, να μην πάρει τέτοια τροπή η κρίση. Δηλαδή, άλλη διαχείριση, αφού η κρίση ήταν αδύνατο να μην εμφανιστεί, αφού είναι στο DNA του καπιταλισμού. Με άλλα λόγια, να συρθεί ο λαός πίσω από τον έναν ή τον άλλο διαχειριστή, τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, με την αυταπάτη ότι μπορεί να δώσει καλύτερες λύσεις και μάλιστα προς όφελός του.
Ο Λούλα είπε ακόμα: «Στη Βραζιλία η λέξη - κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, μαζί με τις επενδύσεις, μαζί με τις θέσεις εργασίας, μαζί με την κατανάλωση και γι' αυτό η Βραζιλία έχει ανέβει από τη δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία». Ποιος σκαρφαλώνει βήμα το βήμα στην κορυφή; Η αστική τάξη της Βραζιλίας και όχι βέβαια ο λαός της, που ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Ο Λούλα λέει ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με επενδύσεις από τους καπιταλιστές, που όμως, όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, προϋποθέτουν αντεργατικές ανατροπές και φιλομονοπωλιακά μέτρα. Αυτή την «τεχνογνωσία» μπορεί να μεταδώσει ο Λούλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς να οδηγήσει την ντόπια αστική τάξη σε ταχύτερη ανάκαμψη από την κρίση, σε βάρος όμως του λαού, που θα συνεχίσει να υποφέρει, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης.
Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες και τις προηγούμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης» για την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων στην έκτη καπιταλιστική οικονομία παγκοσμίως (ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 7% το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4-5% το 2012 και 2013): Πάνω από 16 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες (επίσημης) φτώχειας, όπως και το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, το 66% του πληθυσμού στη Βορειοανατολική Βραζιλία ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Π.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά μωρέ, κι ήταν ανάγκη να ξενητευτεί ο Τσίπρας στη Βραζιλία για να του πει ο Λούλα όσα λέει κι ο ίδιος;
Σαμποτάζ!
Ο Τσίπρας να ζητήσει πίσω τα έξοδα που έκανε για να πάει στη Βραζιλία.

Ε, ρε... Χοντρό το δούλεμα!

Είδανε ότι ο λαός την πάτησε στις εκλογές τού Ιούνη και σιγουρεύτηκαν πως με λίγο δούλεμα ακόμη θα καταντήσουν τους Έλληνες "αμερικανάκια", οι πασοκοσυριζαίοι...
Του μεγάλου κεφαλαίου αρουραίοι...

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ