Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

 Κβαντικό αέριο σπάει το απόλυτο μηδέν θερμοκρασίας


Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας κατάφεραν να επιτύχουν, σε εργαστηριακές συνθήκες φυσικά, θερμοκρασίες κάτω από το απόλυτο μηδέν και πλέον ξαναγράφουν τους νόμους της Φυσικής.
Οι φυσικοί δημιούργησαν κβαντικό αέριο με άτομα καλίου, τα οποία μορφοποίησαν σε τυπική διάταξη πλέγματος χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία και λέιζερ. Η στιγμιαία μεταβολή των μαγνητικών πεδίων, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της κατάστασης των ατόμων από χαμηλής ενέργειας στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή τους κατάσταση.
Αυτή η αστραπιαία μεταβολή σε συνδυασμό με την εφαρμογή του λέιζερ το οποίο διατηρούσε σταθερή τη διάταξη των ατόμων, κατάφερε να κατεβάσει τη θερμοκρασία της αέριας μάζας «δισεκατομμυριοστά βαθμών Κέλβιν κάτω από το απόλυτο μηδέν», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το απόλυτο μηδέν είναι στους −273,15 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μορφών ύλης σε εργαστηριακές συνθήκες όπως κβαντικές συσκευές. Όλα αυτά όμως, εάν καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να ξεπεράσει μερικές παρενέργειες της συγκεκριμένης πρακτικής.
Φυσιολογικά, ένα σύνολο ατόμων έλκεται από τη βαρύτητα, αλλά μερικά άτομα από το σύνολο που βρίσκεται σε θερμοκρασία κάτω από το απόλυτο μηδέν έχουν ανοδική πορεία αψηφώντας τη βαρύτητα, ενώ δεν αυτοκαταστρέφονται αφού η χαμηλή θερμοκρασία τα σταθεροποιεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία υποθετικά ευθύνεται για τη διαστολή του σύμπαντος.
Πηγή: 902.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: