Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Απορίες...


Αγαπητό πόρταλ του 902,

Επειδή τις μέρες αυτές έχουν και πάλι περισσέψει οι διάφορες φωνές – κυβερνητικές και όχι μόνο- που ισχυρίζονται, ότι τα αλλεπάλληλα, πολύμορφα και σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι υποχρεωτικά, αναγκαστικά, αναπόφευκτα και πολλά ακόμη ανάλογα. Ότι δεν γίνεται αλλιώς, ότι πρέπει να περιορισθούμε σε όσα έχουμε και να σταματήσουμε να περνάμε καλά με δανεικά, κλπ, κλπ, αποφάσισα να σου γράψω για να μοιραστώ με τους αναγνώστες σου τις παρακάτω απορίες μου.
Στην Ελλάδα υπάρχουν οι παρακάτω βασικές κατηγορίες εργαζομένων και τα ετήσια εισοδήματά τους είναι περίπου τα εξής (τα έβαλα επίτηδες αρκετά «πλούσια»).
Περίπου 1,6 εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, με μέσο μηνιάτικο εισόδημα 1.000 ευρώ και ετήσιο (Χ 14): 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνεργοι, από τους οποίους 240.000 παίρνουν το μηνιάτικο ψωροεπίδομα των 360 ευρώ και ετησίως παίρνουν συνολικά: 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γύρω στους 630.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με μέσο μηνιάτικο εισόδημα 1.300 ευρώ και ετήσιο (Χ 12): 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι (από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια στο ΙΚΑ και 800.000 στον ΟΓΑ), με μέση μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ και συνολικό ετήσιο εισόδημα (Χ 12): 25,2 δισεκατομμύρια ευρώ
Όλα αυτά (επαναλαμβάνω και τονίζω, υπολογίζοντάς τα αρκετά έως πολύ «πλούσια») μας κάνουν σύνολο 58,537 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν ένα μικρό, σχετικά μέρος του παραγόμενου στη χώρα πλούτου.
Απορία πρώτη: Μπορούν να ζήσουν με τα χρήματα αυτά, τα 3,5 εκατομμύρια εργαζομένων και ανέργων + τα 3 εκατομμύρια συνταξιούχων + τα κάποια εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους, που δεν εργάζονται, αλλά και δεν εγγράφονται στους άνεργους (παιδιά, νοικοκυρές, κλπ); Τι και πού να πρωτοξοδέψουν, ώστε να ζήσουν, κοντά σ' αυτούς, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και κάθε είδους αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και φτωχοί αγρότες, κλπ;
Απορία δεύτερη: Αφού το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται για το 2013 στα 193 δισεκατομμύρια ευρώ, πού πηγαίνουν τα υπόλοιπα, πολλά δισεκατομμύρια, ακόμη κι αν στα παραπάνω 58,537, προσθέσουμε τα περίπου 17 δισεκατομμύρια, που ξοδεύει το κράτος στους τομείς της Υγείας, της Ασφάλισης και της Πρόνοιας; Ακόμη κι έτσι, απομένουν περισσότερα από 114 δισεκατομμύρια... Και μη βιαστεί κανένας να πει, ότι, μέσα στο 2013, θα δώσουμε 61,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους τοκογλύφους δανειστές και εταίρους. Δυστυχώς, έτσι είναι, αλλά στον προϋπολογισμό προβλέπονται και νέα δάνεια, αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, τα 58,5 δισεκατομμύρια δεν αλλάζουν και αποτελούν μόνο το 1/4 του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα, πολλά δις αφορούν σε άλλους...
Απορία τρίτη: Υπάρχει άλλη λύση και διέξοδος, εκτός της πρότασης του ΚΚΕ, για την Εργατική – Λαϊκή Εξουσία; Για την επιτακτική σήμερα ανάγκη να πάρουν η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια τον πλούτο που παράγουν, για την μονομερή διαγραφή του χρέους και την απαλλαγή από τα δεσμά της ευρωένωσης; 
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: