Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η «Μαύρη λάσπη» από τα «ΝΕΑ» και η επιστροφή του ΦΠΑ


Λάσπη στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς ρίχνει η τρικομματική κυβέρνηση μαζί με δημοσιεύματα αστικών φυλλάδων όπως «ΤΑ ΝΕΑ». Φαίνεται ότι για να ριχτεί λάσπη χρειάζονται και νεροκουβαλητές κονδυλοφόροι. Κονδυλοφόροι σε διατεταγμένη υπηρεσία που λασπώνουν, σπιλώνουν, συκοφαντούν όσους αγωνίζονται για το δίκιο τους, είτε είναι αγρότες, είτε ναυτεργάτες, είτε εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με στόχο πάντα να εξαπατήσουν και αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, τα λαϊκά στρώματα. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έσπευσε χτες να δημιουργήσει την εντύπωση ότι 37.000 αγρότες έκλεβαν ΦΠΑ και έλαβαν αδικαιολόγητα ποσό 244 εκατ. ευρώ.

Επ' αυτού του θέματος ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έριξε την είδηση, αλλά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα, είπε πως δεν μπορεί να ξέρει πόσοι από τους 37.000 έλαβαν παρανόμως ΦΠΑ και πως μέσα στους 37.000 είναι και αγρότες καθώς και επιχειρήσεις. Το αν κάποιοι ή αρκετοί επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες εισέπρατταν μεγαλύτερα ποσά από όσα δικαιούνται ως επιστροφή ΦΠΑ με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνώντων και των κρατικών μηχανισμών, δε δικαιολογεί πρωτοσέλιδο τίτλο: «Πώς έκλεβαν ΦΠΑ 37.000 αγρότες». Αλλωστε, το θέμα έχει ξαναγραφτεί... Κι αν έχουν γίνει παρανομίες ας επιληφθεί η Δικαιοσύνη και ας σιωπήσουν τα παπαγαλάκια μέχρι να φανεί η αλήθεια. Ομως, το σχετικό «ρεπορτάζ» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» καθόλου τυχαία δημοσιεύτηκε χτες. Οι αγρότες στα μπλόκα βράζουν από την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, που εμφανίζει το τίποτα ως μέτρα στήριξης. Από τα όσα είπε προχτές στους αγροτικούς συντάκτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα «ΝΕΑ» ανακάλυψαν μόνο το «πώς έκλεβαν ΦΠΑ 37.000 αγρότες»... Από τα λεγόμενα του Αθ. Τσαυτάρη προκύπτει πως από τους 292.000 δικαιούχους οι 255.000, που βασικά είναι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, εισέπραξαν 156 εκατ. ευρώ. Γίνεται κι από αυτό φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική στρέφεται σε όλα τα επίπεδα σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Το θέμα, όμως, είναι πως πίσω από τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα όσα δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» κρύβεται η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, που έκοψε 180 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ, μειώνοντας το συντελεστή επιστροφής από το 11% στο 6%. Και ο Αθ. Τσαυτάρης έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι με τα 250 εκατ. ευρώ, που είναι πλέον να μοιραστούν, μπορεί να γίνει δικαιότερη αναδιανομή... Αυτό κι αν αποτελεί κοροϊδία. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 11% στο 6%. Ακόμα και αν καταπολεμηθούν οι όποιες παρατυπίες, δεν μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο όφελος για τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες στα μπλόκα ζητούν όσον αφορά στο ΦΠΑ να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Πράγμα που η τρικομματική κυβέρνηση, στο όνομα του μνημονίου και της τρόικας, αρνείται να κάνει.
Δυστυχώς, τέτοια φτηνά δημοσιεύματα δεν προσφέρουν άλλοθι στους κυβερνώντες για τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλουν σε βάρος της αγροτιάς, σε βάρος του λαού συνολικότερα. Η απάντηση της αγροτιάς στην πολιτική αδιαλλαξίας, κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού είναι ο αγωνιστικός συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο και η κλιμάκωση της πάλης, ως απάντηση στην άρνηση της συγκυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Είναι το κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: