Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Οι τράπεζες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας




Παπαγεωργίου Βασίλης
Οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρωζώνης, επί της ουσίας ΗΠΑ - Γερμανίας, κορυφώθηκαν αυτή τη βδομάδα, όπως αποδεικνύεται στη δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το «μείγμα» της πολιτικής εξόδου από την κρίση.
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ «καυγά» των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ο Αμερικανός υπουργός, Τζακ Λιου, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής της, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε στην εκδοχή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η συνέχεια είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι Αμερικανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στενό μαρκάρισμα των Γερμανών και μάλιστα στον τραπεζικό τομέα, εκεί όπου διακρίνουν την αχίλλειο πτέρνα της γερμανικής οικονομίας.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να προτείνει «στοχευμένες αλλαγές» στο εποπτικό πλαίσιο, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε νέους κινδύνους που προκύπτουν από ξένες τράπεζες «με σημαντικά μεγαλύτερη εξάρτηση από πιθανώς ασταθή, βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση». Απείλησε, δηλαδή, ότι θα απαιτήσει από τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ αυστηρότερους όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι ο λόγος του κεφαλαίου μιας τράπεζας προς τα δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει. Αν το επιθυμητό μέγεθος που πρέπει να επιτευχθεί από τις τράπεζες είναι 10%, αυτό σημαίνει ότι αν έχουν χορηγήσει δάνεια 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων.
Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζεται από τους καπιταλιστές ως εγγύηση για τους καταθέτες των τραπεζών, στην πράξη επιβάλλεται στην παρούσα συγκυρία για να αναγκάσει τις τράπεζες να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε περιόδους που η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών τους είναι χαμηλή, έτσι ώστε να αλλάξει δραστικά η μετοχική τους σύνθεση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Fed προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον αμερικανικών ομίλων και σε «αντίδραση προστατευτισμού», που θα κατέληγε σε «κατακερματισμό των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών».
Η ανταπάντηση των Αμερικανών δόθηκε την περασμένη Τρίτη από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», που προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης δύο γερμανικών τραπεζών, της Commerzbank (δεύτερης σε μέγεθος) και της Hypothekenbank Frankfurt. Ο οίκος απέδωσε την υποβάθμιση σε ένα συνδυασμό παραγόντων που προέρχονται τόσο από τα στοιχεία των τραπεζών όσο και από εξωγενείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η διατήρηση της αδύναμης κερδοφορίας δεδομένων των αναιμικών αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης που εμφάνισε η Commerzbank, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία...
Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι ιμπεριαλιστές στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση μεθοδεύουν την καταστροφή μέρους του «πλεονάζοντος» κεφαλαίου στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τους απασχολεί τώρα πώς θα μοιράσουν τη «ζημιά».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: