Σάββατο 11 Μαΐου 2013

«Βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης

' Οποιος σήμερα κάνει πως δε βλέπει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τσακίσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει το συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται συνένοχος. Ποιος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος; Ολοι γνωρίζουν τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση για το πώς θα αποφασίζονται οι απεργίες και το σχετικό ντόρο που ξεσηκώθηκε τον περασμένο Φλεβάρη. ΄Ολοι γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν δε νομοθετήθηκε τότε κάτι σχετικό, ο υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση διαμηνύουν ότι οι νόμοι για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι παρωχημένοι, προκαλούν δυσλειτουργίες και πρέπει να αλλάξουν. Επομένως, δε χρειάζεται να είναι κανείς μέντιουμ ή να έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό, για να κάνει μια πολιτική εκτίμηση (και αντίστοιχα μια πολιτική κριτική) στη βάση του ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και νομοθετικά σχέδια για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία...
Χτες, σύσσωμος ο αστικός Τύπος χρέωνε σε εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ πως τάχα «τορπίλισε» την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με... «φήμες» και «ανυπόστατες πληροφορίες». Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ είπε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι η πρόταση για κάλπες στις ΕΛΜΕ για την απεργία, όπως και η πρόταση για «αυξημένη συμμετοχή» στις συνελεύσεις προκειμένου να πάρουν απόφαση για απεργία, είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης που σχεδιάζει νομοθετήματα για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Πόσο μάλλον που σύμφωνα με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν μπορεί να κηρύξει ούτε καν μια 24ωρη απεργία (για την κήρυξή της απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός αποφάσεων των ΕΛΜΕ). ΄Οταν λοιπόν το ΔΣ από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει απεργία και επιπλέον προτείνονται νέοι περιορισμοί για τις αποφάσεις «από τα κάτω» στις ΕΛΜΕ, σημαίνει ότι ανοίγει δρόμος για νέους περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία. Τα παραπάνω είναι μια ξεκάθαρη πολιτική κριτική. Δεν είναι ούτε «φήμες», ούτε «πληροφορίες».
Και όταν η κυβέρνηση έχει δείξει εδώ και μήνες αυτές τις προθέσεις της, έχουν τεράστιες ευθύνες οι δυνάμεις που σπεύδουν να εισαγάγουν στις συνδικαλιστικές διαδικασίες τα κυβερνητικά σχέδια πριν καν ακόμα αυτά νομοθετηθούν! Αυτό προσπάθησε να κάνει η ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ. Αλλά έχουν ευθύνες και εκείνες οι δυνάμεις (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) που ανέχονται τέτοιες προτάσεις και πρακτικές, καλλιεργώντας μάλιστα αυταπάτες στο κίνημα ότι τάχα η πρόταση Βρούτση έχει αποσυρθεί και δεν υπάρχουν τέτοια κυβερνητικά σχέδια (σ' αυτό το πνεύμα ήταν γραμμένα τα ρεπορτάζ για την ΟΛΜΕ στις εφημερίδες που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ). Προκειμένου να πάρουν απόφαση μαζί με τη ΔΑΚΕ γίνονται λαγός της κυβέρνησης στα σχέδιά της να θέσει ποσοστά για τη λήψη απεργιακών αποφάσεων.

Γ.Σ       (Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: