Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ο καθωσπρέπει Τσίπρας

1. ΄Οταν σου αρέσουν τα οιονεί μεγαλεία, γίνεσαι ο καλύτερος πελάτης της πραγματικότητας. Εγκαταλείπεις κάθε αναστολή και το μισοσκόταδο σε ανακηρύσσει ηγέτη.
2. Στα περίχωρα της Αριστεράς επαναλήφθηκε η πλοκή ενός «αιώνιου» δράματος: Συριζαίοι επωφελούμενοι της αδυναμίας των συνιστωσών (που πάλεψαν και έτρεξαν για ν' αναδείξουν ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ελέγξουν) τους σπρώχνουν εκτός του νυμφώνος, για να καταλάβουν οι αφελείς συνιστώσες τι εστί χυδαιότητα της πλειοψηφίας.
3. Μάταια ο Μανώλης Γλέζος προσπάθησε δημόσια να καταλάβει το λάθος του και να καταθέσει τη συντριβή του. Η κατά φαντασίαν δημοκρατική παράδοση των Συριζαίων εξελίχθηκε σ' ένα κλειστό κύκλωμα, και ο Τσίπρας κάθε φορά που απευθυνόταν στον Γλέζο ήταν σαν να τον έβλεπε για πρώτη φορά. Ο Γλέζος τώρα ας είναι αηδιασμένος, όχι για την κακόγουστη μίμηση του ύφους του μακαρίτη Αντρέα από τον Τσίπρα όσο για το χρόνο που έχασε για να τον στηρίξει.
4. Η ματαιοδοξία του Τσίπρα εξελίσσεται επικίνδυνα κοινότοπα. Οσα του πρόσφεραν οι σύντροφοί του όλα αυτά τα χρόνια δεν έπιασαν τόπο. Δεν μπόρεσε να υπερνικήσει την τυφλότητά του, και οδηγός του από δω και στο εξής θα είναι η ανακρίβεια και η αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που δεν προκύπτει εκ μέρους του πολιτική σκέψη, δεν έχει να μεταδώσει τίποτα. Από δω και στο εξής θα διατυπώνει, με το γνωστό γέλιο, σε όσους κάνουν τον κόπο να συγκεντρωθούν μπροστά του, πολιτικές απόψεις που δεν θα δημιουργούν αναταράξεις. Η συντήρηση είναι γνωστό ότι είναι το άλφα και το ωμέγα ενός καθωσπρέπει ηγέτη.
5. Να λοιπόν που το καπρίτσιο ενός βλακώδους χειρισμού κάποιου, που δεν αξίζει να μνημονεύουμε το όνομα, σχημάτισε τον κύκλο των Συριζαίων, και εκεί ακούστηκε το τραγούδι του Βερλαίν: «Ηταν σκοτάδι στη σκάλα και πιο βαθύ σκοτάδι στο πλατύσκαλο και για να ολοκληρωθεί η ατυχία δεν βγήκε ούτε το φεγγάρι».
6. Η άρνηση της ανάγνωσης της καθημερινότητας από τον Τσίπρα τον αναγκάζει να περάσει το κατώφλι της μεγάλης των μίμων σχολής και ν' αντιγράψει το ύφος που χρειάζεται ανάλογα με τις περιστάσεις. Η μίμηση έχει ανακουφίσει πλήθος πολιτικών στο πανελλήνιο, με εξαιρετικές επιδόσεις, που χαίρουν σεβασμού. Μπορεί η μέθοδος να είναι απαρχαιωμένη, αλλά στην παράλογη απόπειρα του Σύριζα να γίνει κόμμα σε τρεις μέρες πέτυχε το στόχο της.
7. Ο Σύριζα δεν οδηγήθηκε σ' αυτή τη μεταβολή λόγω μιας συλλογικής σκέψης ούτε από μια αυτόνομη πράξη εκ μέρους του Τσίπρα. Εγινε απόλυτα συγκεντρωτικός όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της. Από δω και στο εξής οι Συριζαίοι γενικώς θα επιβλέπουν, μέχρι τη στιγμή που ο Σαμαράς, λόγω ανικανότητας, τους παραδώσει τη σκυτάλη.
8. Ο Τσίπρας θα πρέπει από τώρα να μην αφήσει την υπόθεσή του στην έγκυρη άποψη της Ιστορίας. Ας καθαρίσει μόνος του τους ίσκιους που τον έστησαν, ας διαλέγει κατά προτίμηση να μιλά με γενικότερη θεματολογία και, αφού άλλοι θα καθαρίζουν για λογαριασμό του, ας αποκτήσει σιγά σιγά και το ανάλογο βαρύ ύφος λόγω των γεγονότων, έστω κι αν δεν είναι αληθινό.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ  από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: