Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Προβλέψεις για βάθεμα της κρίσης


Bάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης με περαιτέρω μείωση ή «πάγωμα» των ρυθμών της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τη διετία 2013 - 2014, προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρώπη και της επιβράδυνσης σε βασικές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013 και συστήνει στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει σταθερός στο 3,1% φέτος, έναντι 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2014, εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι 3,8% από 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνει και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποσύρουν τις «ενέσεις ρευστότητας για τόνωση της οικονομίας τους προσεχείς μήνες».

Με αυτή την προοπτική, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,7% για το 2013, από 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9%, από 2,7%.
Σημαντική ήταν η υποβάθμιση των εκτιμήσεων στην Κίνα και την Βραζιλία. Για το 2013, η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 7,8%, έναντι 8,1%, ενώ για το 2014 η εκτίμηση διαμορφώνεται στο 7,7% από 8,3%. Στη Βραζιλία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% από 3% το 2013 και 3,2% από 4% το 2014. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω μόνο την Ιαπωνική οικονομία και εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν το 2013 σε 2% από 1,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Νέο γύρος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στους κόλπους της ευρωζώνης, το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του ειδικά για την ευρωζώνη, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να «αναλάβουν συντονισμένη δράση». Προκρίνει την εφαρμογή «βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για να «αναζωογονηθεί» η καπιταλιστική ανάπτυξη και επιτάχυνση των αποφάσεων για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ενοποίησης».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «η υψηλή ανεργία απειλεί την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», και αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στην κρίση». Σ' αυτό το πνεύμα, ασκεί πιέσεις για αλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης και αναφέρει πως «παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία». Ουσιαστικά, καλεί τις κυβερνήσεις της λυκοσυμμαχίας να προσφέρουν περισσότερες ενισχύσεις και ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, ώστε σε συνδυασμό με την επιβολή των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Αντιθέσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς
Πίσω από αρραγές μέτωπο, μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων όσον αφορά την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα και οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μείγμα της διαχείρισης για τη διάσωση των τραπεζών.
Το ΔΝΤ, υποστηρίζει, ότι «οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν παντού την ανάπτυξη», και επισημαίνει την «ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση». Στο φόντο των οξυμένων αντιθέσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου για τη διάσωση των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να προχωρήσουν στη χορήγηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την «ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών» και να ολοκληρώσουν την «τραπεζική ένωση».
Μάλιστα το ΔΝΤ, αυξάνοντας τις πιέσεις προειδοποιεί, ότι μια «αποσπασματική προσέγγιση» θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, «αφήνοντας την Ευρωζώνη ευάλωτη σε πιέσεις» από τις καπιταλιστικές αγορές.
Σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών
Αύριο η Κομισιόν, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για την «αναδιάρθρωση» των τραπεζών στην Ευρωζώνη που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο «συγκρούσεων» μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών. Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, συμφώνησαν πρόσφατα στην κατάρτιση ενός σχεδίου για «πιο αυστηρή εποπτεία των τραπεζών» καθώς και τη συμμετοχή των επενδυτών και των καταθετών στο κόστος μελλοντικών πτωχεύσεων τραπεζών.
Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάλεσε την Κομισιόν «να είναι πολύ προσεκτική στην πρότασή της για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών και να παραμείνει εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις κόντρες γύρω από τις αποφάσεις για την τραπεζική ένωση, υποστήριξε ότι «η ευρωζώνη έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και πλέον μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όταν εκδηλώνονται τοπικές κρίσεις δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικής μετάδοσης».
Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ τόνισε ότι, η κυβέρνηση της χώρας του επιταχύνει τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα μέσω της «μεταφοράς των "τοξικών" τραπεζικών τίτλων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών ή "κακή τράπεζα"», που ιδρύθηκε με στόχο την μεταφορά των χρεών των πτωχευμένων τραπεζών, την οποία θα φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός της Σλοβενίας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: