Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τους πήρε ο πόνος για την αργία της Κυριακής

Λίγο αργά θυμήθηκε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων - ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να ασχοληθεί με το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, που προωθεί η συγκυβέρνηση κατ' απαίτηση του κεφαλαίου.
Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά στη συγκρότηση «Συμμαχίας για την Κυριακή», στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, η Εκκλησία, κοινωνικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς κλπ.
Δεν πείθει καθόλου για τις προθέσεις της η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ γιατί μπροστά στο αντεργατικό ολοκαύτωμα συνεχίζει να κρατάει τον κλάδο στο περιθώριο, ανέτοιμο οργανωτικά και ιδεολογικά, βάζει εμπόδια στη συσπείρωσή του, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αποφασιστική απόκρουση αυτής της επίθεσης.
Πρόκειται για στάση και τακτική που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες, για την οποία η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής. Όταν ο κλάδος, για παράδειγμα, το 1997 έδινε τη μάχη ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε συμφωνήσει - μετά από «διάλογο» - με την κυβέρνηση στην απελευθέρωσή του. Υπέγραψε κλαδική σύμβαση στο εμπόριο με μείωση μισθών (6,7%) στη λογική του «μικρότερου κακού».
Σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες «κατάφεραν» τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με σοβαρές περικοπές στις συντάξεις.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πείρα από τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και μια διέξοδο: Να την απομονώσουν τώρα. Να δυναμώσουν τη δράση από τα κάτω, την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα, Σωματειακές Επιτροπές, κόντρα στην εργοδοτική - κυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία. Να δώσουν τη μάχη με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: