Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ομιλία Στουρνάρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Διαφήμισε τα αντιλαϊκά επιτεύγματα

Τα αντιλαϊκά επιτεύγματα των τελευταίων κυβερνήσεων στο πεδίο της οικονομίας, όπως τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τη μείωση των μισθών, τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και τις ιδιωτικοποιήσεις, διαφήμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση τουΕλληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, στο πεδίο της δημοσιονομική προσαρμογής, επιτεύχθηκε «η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ», καθώς το πρωτογενές έλλειμμα την τριετία 2009-2012 μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα μείωσε το διαρθρωτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της, κατά 13,8% του ΑΕΠ και ηΚομισιόν προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα επιτύχει διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 2,0% του ΑΕΠ, «το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27"», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από τα 2/3 της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, μέχρι το 2020.
Ιδιαίτερη μνεία στο τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», σημειώνοντας κυνικά πως οι αντεργατικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και η συμπίεση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, έχουν αποκαταστήσει «τη χαμένη ανταγωνιστικότητά μας από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη». Δε δίστασε παράλληλα να αντιστρέψει την πραγματικότητα, καθώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, μεπτώση των τιμών(!). Στο ίδιο πνεύμα μίλησε για «αισιόδοξα σημάδια» στο μέτωπο της ανεργίας, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.
Υποσχέθηκε νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο
Από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στους εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι υποσχέσεις για νέα προνόμια στους επίδοξους «επενδυτές». Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας, μέχρι το Σεπτέμβρη θα συμπληρωθούν στο Φορολογικό Κώδικα, οι διατάξεις για τη χορήγηση «πρότυπων φορολογικών κινήτρων». Πρόκειται για νέα φορολογικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως φορολογικές πριμοδοτήσεις και εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων. Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των μονοπωλίων στη λεηλασία της περιουσίας του λαού, μέσα από το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, όπως είπε, «είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: