Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γερμανία: 1 στις 4 οικογένειες βλέπει τις διακοπές με τα κιάλια

1 στις 4 οικογένειες στη Γερμανία δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πάνε φέτος διακοπές ούτε για μια εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα στις μονογονεϊκές οικογένειες, οι μισές από τις οποίες θα μείνουν και αυτή τη χρονιά στο σπίτι τους.
Πώς άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν η ανασφάλεια και η ανέχεια πλήττουν όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα, στη Γερμανία που αν μη τι άλλο δεν έχει μνημόνια. Ο αριθμός των ενοικιαζόμενων εργαζομένων π.χ. τριπλασιάστηκε στα 10 τελευταία χρόνια κι έφτασε σχεδόν το 1 εκατομμύριο. 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνονται με μισθούς πείνας κάτω των 450 ευρώ το μήνα,  4,5 εκατομμύρια ζουν με τα πενιχρά επιδόματα πρόνοιας. Και οι περισσότεροι συνταξιούχοι βλέπουν τις διακοπές με τα κιάλια, μιας που σχεδόν το 50% δεν παίρνει περισσότερο από 700 ευρώ σύνταξη το μήνα, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα και το κόστος ζωής στη Γερμανία. Συνολικά 16 εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/5 του πληθυσμού, ζει στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά.
Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και στην «ατμομηχανή της ΕΕ»όπου και εκεί κλειδί της ανάπτυξης για το κεφάλαιο είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων. Μόνο ο Σοσιαλισμός είναι σε θέση να εξασφαλίσει το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές σε όλους τους εργαζόμενους, όπως απέδειξε παρά τις αδυναμίες και τα λάθη στα χρόνια της οικοδόμησής του, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: