Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Σε «αυτοσυγκράτηση» καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ - Ανταγωνισμοί και υποκρισία αποτυπώνονται στις διεθνείς αντιδράσεις


Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα στην Αίγυπτο οι οποίες εμπεριέχουν και το στοιχείο της υποκρισίας, μιας και εκφράζουν την ανησυχία τους για το αιματοκύλισμα, ενώ τα σχέδια υπηρέτησης των συμφερόντων τους στην Αίγυπτο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνει ο λαός της Αιγύπτου και συνολικά οι λαοί της περιοχής.
Αποτυπώνεται επίσης και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η προσπάθεια ισχυρών αστικών κρατών να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε μία περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση από όλους»
Με την εκρηκτική κατάσταση στην Αίγυπτο ασχολήθηκε σε έκτακτη συνεδρίασή του αργά το βράδυ της Πέμπτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο καταγράφηκαν οιενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των μελών του, βάσει και των αντικρουόμενων συμφερόντων και σχεδίων που έχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανακοίνωσή τους, απευθύνεται «έκκληση» για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές της Αιγύπτου με στόχο τον τερματισμό της βίας και την πραγματοποίηση εθνικής συμφιλίωσης…
«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε προηγουμένως εκτενώς ενημερωθεί από τον αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον.
ΗΠΑ: Ακύρωση διμερών στρατιωτικών γυμνασίων με την Αίγυπτο
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ακυρώνονται τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, σε μία κίνηση πουεκ πρώτης όψεως δε φαίνεται να αποτελεί κίνηση ουσίας, αφού ούτε καν έγινε κάποια αναφορά σε αναστολή της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο (ύψους 1,3 δισ. δολαρίων) ή για μη χορήγηση των αμερικανικών F-16 στον αιγυπτιακό στρατό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας» δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στη Μασαχουσέτη.
Μετά τη δήλωση του Ομπάμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να αποτιμούμε και να επανεξετάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε σε όλες τις μορφές της».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «θέλουν να διατηρήσουν» τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τους με την Αίγυπτο, αλλά τα αιματηρά επεισόδια βίας στη χώρα αυτή «θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά στοιχεία» της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον υπουργό [Άμπντελ Φάταχ] αλ Σίσι, διαβεβαίωσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συνεργαστούν με όλα τα μέρη» για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Χέιγκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δια μέσου δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού ΕξωτερικώνΤζον Κέρι, εμφανίστηκε να καταδικάζει τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, ζήτησε ν' αρθεί το συντομότερο δυνατό η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδιώξουν μια πολιτική λύση.
«Τα σημερινά γεγονότα είναι λυπηρά και αντιβαίνουν τις προσδοκίες των Αιγυπτίων για ειρήνη, συμμετοχή, αληθινή δημοκρατία», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τζον Κέρι, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι ο στρατός «αποκαθιστά τη δημοκρατία» στην Αίγυπτο.
«Οι Αιγύπτιοι, εντός κι εκτός κυβέρνησης, πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να συμβάλουν στο να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν μια «πολιτική διευθέτηση» μέσω «διαλόγου».
ΕΕ: Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» - Πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ 
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Καταδικάζω σθεναρά τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν στο Κάιρο και σε περιοχές σε όλη στην Αίγυπτο», προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή «οδεύει σε ένα αβέβαιο μέλλον».
«Καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν τη μεγίστη αυτοσυγκράτηση και τη μεταβατική κυβέρνηση να άρει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ώστε η ζωή στην Αίγυπτο να... «επανέλθει στην ομαλότητα».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο. «Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό», σημείωσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρεσβευτή της Αιγύπτου, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «France Info», ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε έκκληση «για την άμεση παύση της καταστολής» στην Αίγυπτο.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικώνγια να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.
Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Τουρκία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση να συγκλιθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ και να λάβει μέτρα ύστερα από τη «σφαγή», όπως χαρακτήρισε τα επεισόδια της Τετάρτης στην Αίγυπτο. «Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή, είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που τη διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου είχαν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μόρσι, στο πλαίσιο και των προσπαθειών της Άγκυρας να αυξήσει την επιρροή της στην περιφέρεια. Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχε σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου που βρίσκονταν στη διακυβέρνηση πριν το πραξικόπημα, το οποίο και καταδίκασε έντονα.
Τα επεισόδια καταδίκασε και το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.
Στήριξη στην καταστολή δίνουν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν
Αντίθετα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή, από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι: «Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στη ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ, που μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «WAM».
Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι «τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης, ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους».
Κίνα: «Λύση με διάλογο και διαβούλευση»
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει πως η Κίνα «ελπίζει πως όλα τα μέρη θα ενεργήσουν ώστε να πρυτανεύσει το συμφέρον του έθνους και του πληθυσμού, επιδεικνύοντας όλη τη δυνατή αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν νέα θύματα» και ότι πρέπει «να βρεθεί μια λύση στις διαφορές με το διάλογο και τη διαβούλευση ώστε να αποκατασταθούν η τάξη και η κοινωνική σταθερότητα».
Το Πεκίνο και το Κάιρο είχαν ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια και ο πρόεδρος Μόρσι είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο του 2012 την Κίνα.
Ταξιδιωτική οδηγία από τη Ρωσία
«Οι συγκρούσεις και οι ταραχές που άρχισαν στην πρωτεύουσα επεκτείνονται γρήγορα σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις, περιλαμβανομένων αυτών που επισκέπτονται οι τουρίστες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. «Σ' αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο συνιστά στους Ρώσους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο», προσθέτει.
Περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο,ανακοίνωσε ο ρωσικός οργανισμός τουρισμού. «Οι τουρίστες συνεχίζουν να περνούν τις διακοπές τους ήρεμα στα θέρετρα. Τους συνιστούμε να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία μετά τις 19:00», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του οργανισμού τουρισμού, Ιρίνα Στσεγκόλκοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο «ITAR-TASS».
Παρέμβαση και από τον νέο Ιρανό πρόεδρο
«Ο σπουδαίος λαός της Αιγύπτου είναι ένας μέγας λαός που επιδιώκει την ελευθερία. Ο δρόμος του λαού είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και του Ισλάμ. Ο καθένας σε όλο τον κόσμο οφείλει να σέβεται τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού», είπε ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Ροχανί στο ιρανικό κοινοβούλιο και κάλεσε τις αρχές στην Αίγυπτο να σταματήσουν την καταστολή στις διαδηλώσεις.
Ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Κάιρο το Εκουαδόρ
Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο. Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως τον ηγέτη του.
«Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλη, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων καταστολής στην Αίγυπτο. «Χρειάζεται μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική και αξιόπιστη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας... Όλοι αυτοί που θα βρεθούν ένοχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε και σημείωσε: «Τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης έδειξαν πόσο επικίνδυνα έχει πολωθεί η Αίγυπτος».
Προσευχές από τον πάπα
Ο πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι «πολύ οδυνηρές ειδήσεις έρχονται δυστυχώς από την Αίγυπτο. Επιθυμώ να προσευχηθώ για τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν», από τη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο. «Ας προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση σ' αυτή την αγαπημένη γη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: