Τα χρέη «πνίγουν» το Δήμο του Βερολίνου, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 61 δισ. ευρώ, ενώ φέτος μόνο για τόκους θα πληρώσει 2,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το 40%, δηλαδή 22 δισ. ευρώ, που είναι ένα κομμάτι του φετινού προϋπολογισμού, είναι ήδη δεσμευμένο, αφού εκτός των τόκων, 4,9 δισ. ευρώ είναι για κοινωνικές παροχές και 1,6 δισ. για συντάξεις.
Για το νέο έτος, που θα έρθει, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει νέος δανεισμός ύψους 1,6 δισ. ευρώ και βάσει μελέτης από το 2016 και μετά δεν θα υπάρχει ανάγκη δανεισμού στο δήμο.
Άλλωστε, η εικόνα σήμερα των ταμείων του Βερολίνου είναι τόσο δραματική, που οι αστυνομικοί επιστρέφουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους και τα χρησιμοποιούν εκ περιτροπής, ανάλογα με τις ανάγκες. Τη φετινή χρονιά η αστυνομία αγόρασε μόλις 1.590 αλεξίσφαιρα γιλέκα, σε σύνολο 16.000 αστυνομικών. Φυσικά, οι αιτήσεις για χορήγηση του γιλέκου είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό των διαθέσιμων αλεξίσφαιρων.
Τέλος, το σχέδιο εξυγίανσης του δήμου ξεκινά το 2014/15 όπου αυξάνεται η φορολογία και παγώνουν οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ.
 902.gr