Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σημερινά δημοσιεύματα στον αστικό τύπο διεθνώς για τα γεγονότα στην Αίγυπτο

Όπως είναι λογικό τα γεγονότα στην Αίγυπτο κάλυψαν μεγάλο κομμάτι στην ύλη αστικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας παγκοσμίως σήμερα. Με έναν γενικό «αποτροπιασμό» για τη σφαγή, οι ίδιες εφημερίδες που στις περισσότερες των περιπτώσεων αναπαρήγαγαν τα περί«Αραβικής Άνοιξη», που καλλιεργούσαν και καλλιεργούν στις συνειδήσεις των λαών την αναγκαιότητα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και προβάλλουν τα επιχειρήματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ κ.ά., που διαφήμιζαν σχέδια όπως αυτό για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», τώρα τάχα εκφράζουν την ανησυχία τους για τους νεκρούς στην Αίγυπτο και τους κινδύνους που διατρέχει η ...δημοκρατία. Ταυτόχρονα, εκτός από την υποκρισία που είναι παραπάνω από φανερή, από την αρθρογραφία τους περνούν πλευρές και για τις επόμενες κινήσεις αστικών δυνάμεων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με κύρια τη διακοπή ή μη της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Αίγυπτο. 

Στις ΗΠΑ
Οι «Νιού Γιόρκ Τάιμς», καλούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (980 εκατ. ευρώ) προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. «Οι Αιγύπτιοι στρατηγοί έδειξαν ξεκάθαρα πως δεν έχουν την ικανότητα και προφανώς το συμφέρον να οδηγήσουν τη χώρα τους στη δημοκρατία», γράφει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.
Αναφερόμενη στις δεκαετίες της αμερικανικής υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η εφημερίδα εκτιμά πως «είναι καιρός για τον κ. Ομπάμα να αρχίσει να διορθώνει αυτή την ανισορροπία». «Η διακοπή της βοήθειας προς τον αντιδημοκρατικό αιγυπτιακό στρατό θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αρχίσει», προσθέτει.
Παράλληλα επισημαίνει ως ενδεχόμενο, την πραγματοποίηση του εμφυλίου πολέμου στην Αίγυπτο.
Στο κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν πως «Η αιγυπτιακή δημοκρατία πεθαίνει με βίαιο θάνατο», προσθέτοντας πως «έχασαν την εμπιστοσύνη τόσο στη βούληση όσο και στην ικανότητα των στρατιωτικών να οδηγήσουν την Αίγυπτο σε ελεύθερες εκλογές».
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διακόψει τη βοήθειά της προς την Αίγυπτο «μέχρι να σταματήσουν οι βιαιότητες και όλα τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι για να μιλήσουν. Η απελευθέρωση του κ. Μόρσι πρέπει να συζητηθεί», προσθέτει η εφημερίδα. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κατηγορούν επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι «αρνήθηκαν κάθε προσφορά διαπραγμάτευσης» και καλούν την Τουρκία και το Κατάρ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Αίγυπτο και την περιοχή, καθώς και τις σχέσεις τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Στη Βρετανία
Οι «Τάιμς» εκτιμούν ότι «η νομιμότητα του μεταβατικού καθεστώτος κρέμεται από μια κλωστή» μετά τα χθεσινά επεισόδια.
«Είναι μια σφαγή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ήταν άψογοι σ' αυτή την περίοδο της αναρχίας μετά την αποπομπή τους από την εξουσία, αλλά η χθεσινή επιχείρηση ήταν εντελώς δυσανάλογη», σημειώνουν οι «Τάιμς».
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα καλεί την Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση «αναστέλλοντας την παράδοση καταδιωκτικών αεροπλάνων F16 και των κεφαλαίων που είχε υποσχεθεί πέρυσι για μη στρατιωτικούς σκοπούς».
«Μια σιωπηρή συναίνεση θα ερμηνευόταν στον μουσουλμανικό κόσμο ως σιωπηρή υποστήριξη», σημειώνει η εφημερίδα.
Σε Γαλλία και Γερμανία
Στη Γαλλία, η «Λε Μοντ», εφημερίδα ναυαρχίδα στην επιχείρηση προβολής της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκε μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» σημειώνοντας «την υιοθέτηση του χειρότερου συμβόλου των ετών του Μουμπάρακ: Της κατάστασης έκτακτης ανάγκης». «Πρόκειται για άρνηση όλων των κεκτημένων της επανάστασης του Γενάρη του 2011», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
Η γερμανική «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» σημειώνει: «Η βαναυσότητα που χρησιμοποίησε η αιγυπτιακή αστυνομία, η οποία στηρίχθηκε στο στρατό, εναντίον των οπαδών του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: Η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό και τον υπουργό Άμυνας αλ-Σίσι δεν συνιστά σε τίποτε μια νέα εκκίνηση για τη δημοκρατία».
«Ο στόχος είναι μάλλον να βοηθηθούν οι αυταρχικές δυνάμεις του παλιού καθεστώτος (του Μουμπάρακ) να ανακτήσουν την εξουσία», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: