Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

΄Υποπτη για τρομοκρατία οικογένεια που έψαχνε χύτρα ταχύτητας

Αμερικανίδα νοικοκυρά κατήγγηλε πως το ενδιαφέρον της οικογένειάς της για την αγορά μιας χύτρας ταχύτητας και σακιδίων πλάτης, οδήγησε την αστυνομία να επισκεφτεί το σπίτι της γιατί θεώρησε ότι ίσως ήταν άντρο τρομοκρατών. Οι αστυνομικοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τη δουλειά του συζύγου της και για την προέλευση του δημητριακού κινόα, ορισμένοι από τους οποίους το αγνοούσαν.
Η Μισέλ Καταλάνο, κάτοικος του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ποτέ δεν φανταζόταν τί θα μπορούσε να συμβεί ένα ήσυχο πρωί στο σπίτι της. Βρισκόταν στην  δουλειά της όταν κατά τις εννιά το πρωί έξι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα. Ο ευρισκόμενος στο σπίτι σύζυγός της άνοιξε ανυποψίαστος. Και δέχθηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων.
«Πως ονομάζεστε; Από πού κατάγεστε; Πως ονομάζεται η σύζυγος σας; Που εργάζεται;» είναι κάποιες από τις πιο αναμενόμενες ερωτήσεις. Η Μισέλ Καταλάνο παρέθεσε και τις  υπόλοιπες τραγελαφικές ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον σύζυγό της, όπως «Εσείς έχετε στην κατοχή σας κάποια χύτρα ταχύτητας;» Η απάντηση ήταν «Όχι, έχουμε μία απλή χύτρα για να φτιάχνουμε ρύζι»
«Μπορείτε να φτιάξετε βόμβες με αυτήν;» ήταν η επόμενη ερώτηση. Απάντηση: «Όχι, αλλά η γυναίκα μου χρησιμοποιεί την χύτρα για να φτιάχνει κινόα» «Τι στο καλό είναι το κινόα;» ρώτησε τότε ένας αστυνομικός.
Τελικά η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έθεσε τον Καταλάνο προ του διλήμματος να περάσει από το τμήμα «για υπόθεσή του» ή να εξηγήσει τι είναι η κινόα, καθώς πολλοί Νεοϋορκέζοι καταναλώνουν αυτό το δημητριακό.
«Αισθάνθηκα φόβο. Πώς είναι δυνατόν αθώες αναζητήσεις στο διαδίκτυο να τις επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να στοχοποιούν αθώους πολίτες; » , αναρωτήθηκε η Μισέλ Καταλάνο.
Οπως αποδείχτηκε πίσω από την αστυνομική έφοδο κρυβόταν ένας...«καλοθελητής»: ο πρώην εργοδότης του Καταλάνο. Αυτός ανακάλυψε στο ιστορικό του υπολογιστή του πρώην υπαλλήλου του αναζητήσεις για αγορά χύτρας ταχύτητας και σακιδίων πλάτης. Επηρεασμένος από την τρομοκρατική επίθεση στον διεθνή μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου οι Τσετσένοι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς με χύτρες ταχύτητας κρυμμένες σε σακίδια πλάτης, θεώρησε τον πρώην υπάλληλο του «ύποπτο». Και ανέφερε τις υποψίες του στην αστυνομία.
Μετά την κωμικοτραγική έφοδο στο σπίτι της ανυποψίαστης οικογένειας, η καταγγελία χαρακτηρίστηκε «μη ποινικής φύσεως». Και τέθηκε στο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: