Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

H σκοτεινή πλευρά του "παραδείσου"




Δίπλα στο γαλαζοπράσινο κύμα, την λευκή άμμο, τα υπερπολυτελή resorts και τους τουρίστες που απολαμβάνουν εξωτικά coctails, στη Χαβάη, ζουν σε σκηνές και παραπήγματα 7.500 άνθρωποι. Ουδείς στρέφει εκεί το βλέμμα, βέβαια. Προτιμούν να ατενίζουν την μακαριότητα του ωκεανού.
Οι χαμηλοί μισθοί και υψηλές τιμές κατοικιών κάνουν τη Χαβάη την τρίτη μεγαλύτερη χώρα αστέγων ανά κάτοικο. Περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι ζουν στους δρόμους και τις παραλίες του παραδεισένιου νησιού Οάχου, αλλά ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι εγγενείς κάτοικοι της Χαβάης και δεν θέλουν επ' ουδενί να φύγουν από τη χώρα.
Οι ιθαγενείς κοινότητες της Χαβάης είναι οι φτωχότερες. Ζουν σε τοξικές χωματερές και κοντά σε ερευνητικές εγκαταστάσεις χημικών και καλλιέργειες δοκιμής φυτοφαρμάκων.
Ο κυβερνήτης της Χαβάης ανακοίνωσε το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα για να αγοράσει εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τις ΗΠΑ στους άστεγους σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» το νησί. Ουδείς δέχτηκε.
Και να φανταστεί κανείς ότι περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Χαβάη τον Ιούνιο του 2013 και ξόδεψαν μέσα σε ένα μήνα 1,3 δισ. δολάρια.

Οι περίπου 8.000.000 επισκέπτες της Χαβάης ξόδεψαν 14 δισ. δολάρια το 2012. Προτίμησαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νησί της Χαβάης το Οάχου, εκεί που διαβιούν οι περισσότεροι άστεγοι.
iefimerida.gr

Περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω...




Δεν υπάρχουν σχόλια: