Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

 Moody's: Τα δάνεια του ΔΝΤ δεν απομακρύνουν τη χρεοκοπία

Το πως θα εξελιχθεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας που λαμβάνει δάνεια από ΔΝΤ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σχετίζεται με το βάθος της κρίσης και τους ανταγωνισμούς. Κι αυτό επιβεβαιώνει μελέτη του οίκου αξιολόγησης Moody's.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η μελέτη του καλύπτει περίοδο 30 ετών -από το 1983 μέχρι το 2012- και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.
Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, συμπεραίνει ο Moody's. Αυτό το λόγο επικαλείται ο οίκος για να μην αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους «παράγοντες κινδύνου», οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα «πολύ υψηλό» δανειακό βάρος. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε στα τέλη του 2001, ενώ για πολλά χρόνια λάμβανε δάνεια από το ΔΝΤ.
Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: