Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σενάρια και εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος

Διαφορετικές προσεγγίσεις, που αντανακλούν και τα διαφορετικά συμφέροντα, εκφράζουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι αναλύσεις επιχειρηματικών ομίλων.
Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένει για την Ελλάδα και η Citigroup. Ανάλογη πρόβλεψη κάνει και για την περίπτωση της Κύπρου.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Βίλεμ Μπουίτερ, δηλώνει στη «Die Welt» ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας». Επίσης υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ευρωζώνη την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναφέροντας πως όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της.
Μιλώντας στο «Spiegel - online», υποστηρίζει ότι «οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα, αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο δάνειο. Όπως υποστηρίζει, «οι Έλληνες θα χρειαστούν βοήθεια και μετά το 2015, η οποία θα είναι σαφώς υψηλότερη από τα 10 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ».
Στο μεταξύ οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά σχήματα (hedge funds) για την εξαγορά ελληνικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση φέρνει ανακατατάξεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον, ιδιοκτήτη του ομώνυμου επενδυτικού κεφαλαίου, που έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Πόλσον δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  το ενδιαφέρον των hedge funds είναι τόσο ισχυρό, που οι μεγάλες τράπεζες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επανα-ιδιωτικοποίησης του κλάδου, μετά την ανακεφαλαιοποίηση. 
902.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: