Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Μέτωπο με τους «υγιείς επιχειρηματίες» για ... το περιβάλλον!

Να μετρήσει το «μπόι» του «μετώπου» που επιδιώκει να χτίσει με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ, για να εκφραστεί η εναντίωση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, αν και τέτοιο δεν υπάρχει προς ώρας. Μάλιστα, ξέσπασε και αντιπαράθεση, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι το προσχέδιο νόμου για τη χρήση των αιγιαλών έχει αποσυρθεί απ' το Μάη, με δική του παρέμβαση, ότι καινούργιο δεν προβλέπεται σύντομα να πάει στη Βουλή και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο - «φάντασμα» και σαν «μόνιμα προσκολλημένος στον τυχοδιωκτισμό, στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς».
Το ΠΑΣΟΚ, με υφέρπουσα την αγωνία για την ανταπόκριση που θα έχει το κάλεσμα του Τσίπρα από δυνάμεις τις οποίες «ζαχαρώνει» και το ίδιο για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Παράταξης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανώνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα, στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Η χώρα το μόνο που δε χρειάζεται είναι κατασκευασμένες και υστερόβουλες συγκρούσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κομματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει η χώρα σε ανασφάλεια και περιπέτειες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εντούτοις, ο καβγάς ήταν για το πάπλωμα, αφού στη βάση της συλλογιστικής και των δύο έστεκε το περιβάλλον σαν μοχλός για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι κατανοεί την ανάπτυξη ως «παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών» και «απαξιώνει την τουριστική βιομηχανία, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα». Υπονόησε, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι καλό πράγμα και είναι δυνατό να γίνει από «υγιείς επιχειρηματίες», μη κερδοσκόπους και με σεβασμό στο περιβάλλον! Αλλωστε, αυτούς τους επιχειρηματίες ο Αλ. Τσίπρας τους τοποθέτησε στο κοινό μέτωπο με το λαό για τη σωτηρία των ακτών που εποφθαλμιούν αν δεν εκμεταλλεύονται ήδη. Οπως είπε, η μάχη αυτή αφορά «όλες και όλους - την κοινωνία, τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο» και πρέπει να στρέφεται εναντίον της «πολιτικής του πλιάτσικου, της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας» από τους «πιο αρπακτικούς κύκλους του διεθνούς κεφαλαίου».
Επιχείρησε να αποσυνδέσει την πρωτοβουλία από κομματικές σκοπιμότητες, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για μία «κομματική πρωτοβουλία», αλλά για πρωτοβουλία με υψηλά ιδανικά όπως «να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας». Πουθενά βεβαίως δεν είπε ότι αυτός ο πλούτος λεηλατείται εδώ και χρόνια, μιας και σ' αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αναφερθεί και στα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ με μερίδα του οποίου σήμερα συναγελάζεται.
Αθωώνοντας το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει στο φυσικό πλούτο της χώρας μια ακόμα πηγή κερδοφορίας και τη στρατηγική της ΕΕ που ευνοεί την τέτοια εκμετάλλευσή του, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στο ότι «το νομοθετικό τερατούργημα» της κυβέρνησης συνιστά «εθνική καταστροφή», ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες» που, όπως υποστήριξε, κατοχυρώνουν «απόλαυση των δημόσιων αγαθών», παραβιάζει ακόμα το «κοινοτικό δίκαιο»!
Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν η ΔΗΜΑΡ με τη Νίκη Φούντα και τον Θρ. Φωτεινό, οι ΑΝΕΛ με τον Ν. Νικολόπουλο και το Ποτάμι. Συμμετείχαν ακόμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ο. Βουδούρης, Β. Οικονόμου και Π. Ελευθεριάδης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: