Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Νέο μήνυμα στην ΕΕ για διατήρηση του 70% του μνημονίου

Τελικά δεν είναι και τόσο κακό το μνημόνιο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το υιοθετεί κατά 70%, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, που επαναλαμβάνει επί μέρες τα ίδια επιχειρήματα με προφανή σκοπό να στείλει το απαραίτητο μήνυμα προς τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ. 
Το έπραξε και στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, με φραστικές ακροβασίες και καταφεύγοντας σε νέο παιχνίδι με τις λέξεις, έκανε λόγο για «μη μνημονιακά εδάφια του μνημονίου», το οποίο είναι κατά «30% τοξικό» και αυτό είναι «το κομμάτι που θα απορριφθεί» από τη συγκυβέρνηση.
Ανέφερε πως «δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό, κανένα δογματισμό να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία».
Με βάση αυτήν τη λογική ο υπουργός ανάφερε ότι «θα καταθέσουμε λογικές και σώφρονες προτάσεις», με στόχο μια «συμφωνία γέφυρα από μια συμφωνία που είναι τοξική προς μια συμφωνία που ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι τοξική».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το «70% αυτού του καταλόγου το οποίο συνόδευε τη μνημονιακή λογική της πυραμιδικής λιτότητας είναι είτε άνευ σημασίας είτε ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική». Κι αφού ανέλυσε πως κατά 70% το μνημόνιο δεν είναι τοξικό, άρα η συγκυβέρνηση θέλει το κρατήσει, ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση αποδέχεται το «0% του μνημονίου» και αμέσως επανέλαβε ότι «περίπου το 30% του μνημονίου θα απορρίψουμε». Ζήτησε στήριξη από την αντιπολίτευση, λέγοντας «γιατί δεν ενώνετε τις δυνάμεις σας μαζί μας» και κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν «να μας βοηθήσετε, μιλώντας σε ομολόγους σας ιδεολογικά στην Ευρώπη».
Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε «πως δεν είναι η στιγμή των λεονταρισμών» πως «δεν επιδιώκουμε τη ρήξη», αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει να διανοηθείς τη ρήξη αν θέλεις να διαπραγματευθείς», έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αποφύγει τη ρήξη». 
Πηγή:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: