Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Θολές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Τη δημιουργία αποθεματικού κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα χρηματοδοτείται από το λεγόμενο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, εξαγγέλλει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Δ. Στρατούλης υπόσχεται ότι «θα επαναφέρει, σ' έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατημένων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους». Ο υπουργός μιλά για αποκατάσταση των λεηλατημένων αποθεματικών χωρίς να αναλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για το ύψος της αποκατάστασης ούτε για τον συγκεκριμένο χρόνο που αυτή θα γίνει. Επιπλέον, μιλά για αξιοποίηση ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου, χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο για το ύψος και τον τρόπο της χρηματοδότησης.
Σημειώνουμε μόνο πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ δημιούργησαν το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού προς τα Ταμεία μειωνόταν σταθερά, όπως μείωναν και τις εργοδοτικές εισφορές. Μάλιστα, μόνο η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά πέντε ολόκληρες μονάδες προσφέρει στις επιχειρήσεις κάθε χρόνο όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επ' αυτού η νέα συγκυβέρνηση δεν λέει κουβέντα, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις απαλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης, την ώρα που το ΙΚΑ προϋπολογίζει για φέτος έλλειμμα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι ακούνε πολλά. Ομως, σήμερα έχουν εμπειρία. Καλό είναι να κρατάνε «μικρό καλάθι» και να συνεχίσουν να απαιτούν το αυτονόητο: Για την Κοινωνική Ασφάλιση να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
Aναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: