Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον «Real FM»

Καλημέρα κ. Γενικέ. Αύριο Παρασκευή στις 20.00 έχετε και μια μεγάλη εκδήλωση στο Σύνταγμα, στην οποία θα μιλήσετε, με θέμα -τι άλλο- τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με την τρόικα…
«Μια νέα συμφωνία καρμανιόλα».
Θέλουμε τις εκτιμήσεις σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η διαπραγμάτευση. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός έδωσε τις ελληνικές προτάσεις ύψους 7,9 δισ. -προτάσεις μάλιστα με την υπογραφή του- και ενώ έγιναν υποτίθεται θερμά δεκτές ως βάση για τη συμφωνία, στη συνέχεια είχαμε αυτή τη δραματική εξέλιξη που ζούμε από χτες…
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η νέα συμφωνία -γιατί προς τα κει βαίνουν τα πράγματα, θα υπάρξει συμφωνία- θα είναι πραγματικά καρμανιόλα, λαιμητόμος για τον εργαζόμενο λαό, για το λαό της χώρας μας. Είναι τέτοια είτε με τις αρχικές 47 σελίδες που έδωσε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν προσθέσουμε σε αυτές και τις 8 συμπληρωματικές, τα διορθωτικά μέτρα που έδωσε επίσης η κυβέρνηση είναι 55, είτε πάμε δηλαδή με τις 55 σελίδες της κυβέρνησης είτε προσθέσουμε και τις 5 των εταίρων και φτάσουμε στις 60, ή κάπου στη μέση και γίνουν 57-58, θα εξακολουθούμε να λέμε ότι είναι συμφωνία-λαιμητόμος. Πραγματικά σε όλα τα ζητήματα ανοίγονται πάρα πολλά… Καταρχήν δεν συνιστούν κάποια ρήξη αυτές οι διαφωνίες και οι συζητήσεις που γίνονται χτες, σήμερα, μπορεί να συνεχιστούν και αύριο. Οι αντιφάσεις που υπάρχουν και που δημιουργούνται με τις διάφορες εμπλοκές και γίνεται η συζήτηση, έχουν να κάνουν κυρίως με διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και συνολικότερα της ΕΕ και σε κυβερνήσεις και σε διαφορετικά συμφέροντα που υπηρετούν αυτές. Για παράδειγμα είναι ή γίνεται ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή θα έλεγα, η άποψη έστω και δοκιμαστικά στην αρχή για έξοδο από το ευρώ, δημιουργία δηλαδή σε μια πορεία ενός πιο σκληρού πυρήνα του ευρώ, της Ευρωζώνης. Και βέβαια εδώ πειραματικά κάποιες δυνάμεις παίζουν με αυτή την άποψη να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ, σε ένα διπλό νόμισμα, σε ένα άλλο νόμισμα τέλος πάντων με διαφορετικές εκδοχές και σενάρια. Κυρίως εκεί οφείλεται το ζήτημα και όχι στα διάφορα μέτρα που κάθε φορά προτείνει ο ένας ή ο άλλος».

Να μας το κάνετε λίγο πιο καθαρό, από την απάντησή σας μπορεί να σας ρωτήσει κανείς και το εξής: Η διαπραγμάτευση και η σκλήρυνση των δανειστών γίνεται για να αλλάξουν τα ισοδύναμα ή για να μας οδηγήσουν εκτός Ευρωζώνης μέσα από ένα πιστωτικό γεγονός τις επόμενες μέρες;
«Η άποψη που υπάρχει σε κάποιες χώρες και σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και που είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, για προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, της ΕΕ, παλεύει σε αυτό που με ρωτάτε, δηλαδή τα ισοδύναμα, ποια θα είναι, αν θα είναι κάποια μέτρα, πως θα συμπεριφερθεί αυτή η συμφωνία απέναντι στο κεφάλαιο, απέναντι στους βιομήχανους, απέναντι κυρίως στην αστική τάξη της χώρας, έτσι ώστε να ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της σ’ αυτό το "δύσκολο περιβάλλον" που υπάρχει. Η άλλη άποψη, η οποία δεν είναι απ’ ό,τι φαίνεται η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, που μιλάει για ένα πιο σκληρό πυρήνα, άρα με αποπομπή κάποιων χωρών -πρώτα απ’ όλα είναι η Ελλάδα σε αυτόν τον κατάλογο- από το ευρώ, αλλά εντός της ΕΕ φυσικά, χωρίς άλλες αλλαγές, οπωσδήποτε στοχεύει εκεί».
Κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω κάτι που είναι νομίζω σημαντικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι ο λόγος που του συμπεριφέρεται έτσι η τρόικα, η Ευρώπη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ είναι ότι θέλουν να τον μειώσουν πολιτικά, θέλουν να τον οδηγήσουν σε πολιτικό εξευτελισμό, γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό που επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση και επομένως βγήκε έξω από τις νόρμες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, για πτώση κ.λπ. Θέλω το σχόλιό σας.
«Το πρωί άκουσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει, ότι θα έχουμε νέα Ιουνιανά ή Ιουλιανά τελοσπάντων και λοιπά. Θεωρώ ότι στερείται σοβαρότητας αυτή η άποψη. Καταρχήν εξήγησα πού οφείλεται η εμπλοκή και όλη αυτή η συζήτηση και εμμένω σε αυτό. Είναι διαφορετικό ζήτημα ξέρετε οι εταίροι, οι δανειστές, η τρόικα συνολικά να συνδέουν και τη διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία και με κάποιες -εκτός από οικονομικές- πολιτικές εγγυήσεις, σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μου περνάει από το μυαλό -δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, όπως καταλαβαίνετε, πολιτική εκτίμηση κάνω και σας τη λέω- ότι θα σκέφτονταν θετικά ένα κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, αλλά που δεν θα είχε κάποιες φωνές οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανά κατά την άποψή τους προβλήματα. Κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ούτε από τον κ. Λαφαζάνη, ούτε από τον κ. Βαρουφάκη, ούτε από τον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα επειδή ίσως σκέφτεται ότι μπορεί να έχει δρομολογηθεί μια αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα ή αλλαγή του σε ένα ανασχηματισμό από ένα κρίσιμο υπουργείο σε ένα υποδεέστερο, δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσω, έστω και αν πέσει η κυβέρνηση. Δηλαδή περισσότερο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πολιτικό του μέλλον, το δικό του και του κόμματός του».
Εκτιμήσατε ότι θα έχουμε έτσι και αλλιώς μια συμφωνία. Η γνώμη σας είναι ότι αυτή θα περάσει από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης;
«Ναι νομίζω θα περάσει, γιατί όλες αυτές οι απόψεις βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή και η άποψη που μιλάει για συμφωνία πάση θυσία προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ευρώ και η άλλη που λέει μια πιο ήπια συμφωνία, να μείνουμε στις 47 σελίδες τέλος πάντων βρε αδερφέ, έστω και αν "βάλουμε σε κίνδυνο και πάμε σε ρήξη", είναι στην ίδια κατεύθυνση. Διότι, κατά την άποψή μας και η ρήξη εντός εισαγωγικών που επικαλούνται αυτές οι δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ -δε θα την πω πάλι μαϊμού ή καρικατούρα, την έχουμε πει πάρα πολλές φορές- δεν οδηγεί ουσιαστικά σε φιλολαϊκή, σε φιλεργατική κατεύθυνση, σε επίλυση των προβλημάτων και των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο λαός μας και η χώρα μας. Αντίθετα, αν θέλετε, επιδεινώνει από πολλές απόψεις πάρα πολλά προβλήματα. Η ρήξη που λέει το ΚΚΕ, και που το προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία και μάλιστα καλούμε τον ελληνικό λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα να μην φοβηθεί τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο, την εξουσία τους κ.λπ., όπως συμπυκνώνεται και στα συνθήματά μας, σημαίνει ότι δρομολογείς αυτή τη ρήξη και για να είναι αυτή η ρήξη πραγματικά φιλεργατική, φιλολαϊκή θα πρέπει να στηρίζεται σε άλλα κίνητρα παραγωγής, οικονομίας, καθορισμού εσόδων-εξόδων για τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή όταν στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία, στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Διαφορετικά μια απλή αλλαγή συμμαχιών με ιμπεριαλιστικά κέντρα, να κολλήσω περισσότερο στον έναν ή στον άλλον, στο δολάριο, στο ρούβλι δεν ξέρω που αλλού, δε λύνει κανένα πρόβλημα σε όφελος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων».
Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Κουτσούμπα, καταρχήν στο φίλο που μου γράφει εδώ μια τον λες Γραμματέα, μια τον λες Πρόεδρο. Είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΚΚΕ, είναι και Πρόεδρος λοιπόν αγαπητέ φίλε.
«Εμείς λέμε Γενικός Γραμματέας, γιατί σας το ‘χω ξαναπεί, Πρόεδρο άμα φωνάξεις κάποιον στο δρόμο, σε κάποιο δημόσιο ίδρυμα, θα γυρίσουν όλοι».
Οι μισοί Έλληνες είναι Πρόεδροι και οι άλλοι μισοί Αντιπρόεδροι. Εν τω μεταξύ και τους Αντιπροέδρους τους φωνάζουμε Προέδρους. Ένα τελευταίο ερώτημα Γραμματέα, πώς βλέπετε, πώς ακούτε τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες περί του ενδεχομένου οικουμενικής ή άλλης κυβέρνησης συνεργασίας. Αναφέρομαι και στη δήλωση Σαμαρά χθες στο περιοδικό «Crash» ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση που να στηριχθεί και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετέχει ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Σαμαράς.
«Προς το παρόν, αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπω ως πιθανή εξέλιξη, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον. Περισσότερο μια εξέλιξη βλέπουμε ενός ανασχηματισμού, αν επιτευχθεί η συμφωνία και περάσει από τη Βουλή, μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα από την άποψη των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή εννοώ πολύ καθαρά είτε από το χώρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, είτε του ΠΑΣΟΚ με την κ. Γεννηματά, είτε από το χώρο της ΝΔ ένα τμήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: